Sabancı Holding Üçüncü Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

SABANCI HOLDİNG KONSOLİDE SATIŞLARINI 2017’NİN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE %25 ARTIRARAK 10 MİLYAR 534 MİLYON TL’YE ÇIKARDI.

Sabancı Holding Üçüncü Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

Sabancı Holding’in konsolidesatışları, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %25 artarak 10 Milyar 534 Milyon TL oldu.Faaliyet karı ise 2017’nin üçüncü çeyreğinde yine geçen yılın aynı döneminegöre %50 artarak        2 Milyar 354 Milyon TL’yeulaştı.  Sabancı Holding’in konsolide ana ortaklık net karı ise 2017yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %64 artarak 881 Milyon TL olarakgerçekleşti.

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “90 yılı aşkıngeçmişimizden aldığımız deneyimle bütün hızımızla çalışmaya devam ediyoruz.Gerçekleştirmekte olduğumuz dönüşümün verdiği güç ve değerli insan kaynağımızlabirlikte; iş ortaklarımıza ve paydaşlarımıza değer yaratmaya devam edeceğiz. 2017 yılının ilk 9 ayında özellikle Sanayi, Sigorta ve Enerji işkollarımızda oldukça başarılı işlere imza attık. Finansal tabloların ötesindedinamik ve dengeli bir portföy oluşturmak üzere bir dönüşüm içerisindeyiz.Bizim yola çıkış noktamız, gelişen insan profili ve gelişen global rekabetkoşulları karşısında ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda gereken öncü adımlarıatmaktır. Bu görüş ve vizyon ile Sabancı Topluluğu’nu yeniden kurguluyoruz.”

“AKBANK İLE REEL SEKTÖR VEBİREYLERE SAĞLADIĞIMIZ DESTEĞİ 245 MİLYAR TL’YE ÇIKARDIK.”  

Holding’in bankacılıkfaaliyetleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Göçmen, Akbank’ınmüşterilerinin sürekli yanında olan bir bankacılık anlayışına sahip olduğunadikkat çekerek, “Bu dönemde ekonomimize sağladığımız desteği geçtiğimiz yıl sonunakıyasla %12 büyüterek kredilerimizi 195 Milyarı nakdi olmak üzere toplam 245Milyar TL seviyesine çıkardık.  Yılın ilk 9 ayında aktiflerimizi %7,1oranında büyüterek 315 Milyar TL’nin üzerine çıkardık. 

“ENERJİ İŞ KOLUMUZU PİYASADİNAMİKLERİNE GÖRE ETKİN ŞEKİLDE YAPILANDIRARAK İKİ GÜÇLÜ ŞİRKET OLARAKKONUMLANDIRDIK”

Enerji Grubu faaliyetlerinede değinen Mehmet Göçmen şöyle dedi: “Enerjisa’yı, birbirinden farklıdinamikleri olan iş kollarında, piyasa ve müşteri odaklı olarak, aynı zamandadaha yalın ve etkin bir şekilde yönetmek amacıyla başlattığımız iş kolu bazındaayrıştırma sürecini başarıyla tamamladık. Enerjide bu yeni dönemde dağıtım vesatış işlerimizi “EnerjisaEnerji”, elektrik üretim, ticaret ve doğal gaz faaliyetlerimiziise “Enerjisa Üretim”şirketi ile yöneteceğiz.”

“Enerjisa Enerji, Ağustos2016’dan bu yana toplamda 1,2 milyar TL tahvil ihracı yaparak Türkiye’deki finans dışı ihraçların dörtte birini gerçekleştirmiş oldu.Bu yılın ilk 9 aylık döneminde 1,1 Milyar TL dağıtım yatırımı ile geçen yılınaynı dönemine göre dağıtım yatırımlarımızı yaklaşık %50 arttırdık.Dijitalleşmeyi 9 milyon müşterimize en iyi çözümleri sunabilmek için en önemliönceliklerimizden biri olarak belirledik. Perakende alanında, tarife ve maliyetdengesinin oldukça bozulduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu dengenin daha sağlıklıve sürdürülebilir bir noktaya gelmesinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Buçerçevede, maliyetleri yansıtan ve tüketimde enerji verimini öne çıkaranadımların hızlandırılması çok önemli olacaktır.”

“3600 MW büyüklüğünde,dengeli ve yüksek verimli üretim portföyü ile Türkiye’nin en büyük özel sektörelektrik üreticisi Enerjisa Üretim, bu yılın 3.çeyreğinde 2 MW Bandırma ve 7 MWKarabük güneş santrallerini işletmeye alarak, portföyünün güneş enerjisi iledesteklenmesi yönünde ilk adımlarını atmış oldu. Geldiğimiz bu aşamada,öngörülebilirliği güçlendirilmiş, arz ve talep dengelerini ve maliyetleri doğruyansıtan, ülkemizin yüksek enerji verimi potansiyelini etkin şekildedeğerlendirecek, rekabete dayalı piyasa yapılarının daha fazla geliştirilmesineilişkin çabaları çok değerli buluyorum.”

“SANAYİ ŞİRKETLERİMİZLEAR-GE VE İNOVASYONDA FARK YARATMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Sanayi Grubunun ilk dokuzaylık performansına da değinen Göçmen Brisa ile Bridgestone Corporation ileortaklığının 30. yılını kutlamaya hazırlandıklarını söyledi ve sözlerine şöyledevam etti: “Yenilikçi ürün geliştirmeye odaklanan İzmit’teki AR-GE Merkezi’mizve Aksaray’da yüksek bir teknoloji üzerinde yükselen ikinci fabrikamız ile birlikteBrisa’yı bu topraklarda daha da büyütüyoruz.”

“Kordsa şirketimizle delastik, kompozit ve inşaat güçlendirme pazarının teknoloji lideriyiz. 2017 yılının ilk dokuz ayında finansal başarısının yanı sıra Continental ilebirlikte geliştirdiği sürdürülebilir formül ile lastik sektörüne damgasınıvuran bir yeniliğe imza attık.”

“ÇİMENTODA TÜRKİYE’NİNLİDERİYİZ, YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜYECEĞİZ”

“Sabancı Holding olarakçimento sektöründe yıllık 14 Milyon/ton üretimimizle Türkiye’nin liderikonumundayız. Türkiye’de alt yapı yatırımlarının büyümesiyle birlikte biz debüyümemize devam ediyoruz. Çimsa şirketimizle son beş yılda yaptığımız 350Milyon Dolar tutarındaki yatırımlarımız ile bugün dünyanın 65’ten fazlaülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız yatırımlarla ve yeni pazarlarlaglobal beyaz çimento üreticisi kimliğimizi daha da güçlendireceğiz. Akçansaşirketimizle de AR-GE ve inovasyon; bizim temel önceliklerimiz arasında yeralıyor. Benimsediğimiz pazar ve müşteri odaklı yaklaşım da bizi buna yönlendiriyor.Amacımız,  verimlilik odaklı yatırımlarla müşterilerimizin beklenti veihtiyaçları doğrultusunda ürün ve hizmetler üretmek ve bunları uygunmaliyetlerle sunmaktır.”

”PERAKENDE SEKTÖRÜNDEKİMARKALARIMIZLA TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEYİZ”

2017 yılının ilk dokuz aylıkdöneminin Sabancı Holding perakende şirketleri için oldukça başarılı geçtiğinide belirten Göçmen sözlerine şöyle devam etti: “Teknoloji perakendeciliğidünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni bir yola girdi. Teknosa olarak çoklukanal stratejisine ciddi yatırımlar yaparak müşterilerimize kesintisizalışveriş deneyimi sunmaya odaklanıyoruz. “Carrefoursa şirketimizle de Türkiyegıda perakende sektörünün önemli bir oyuncusuyuz. Ülke geneline yayılmış 630mağazamızla dijitalleşmeyi de en iyi şekilde kullanarak müşterilerimize en iyihizmeti sunmayı amaç edindik.”

”SİGORTA GRUBUMUZ İLK DOKUZAYDA KARINI %77 ARTIRDI”

Sigorta şirketlerininfaaliyetlerine de değinen Göçmen, AvivaSA ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nde(BES) son 10 yılda toplam fon büyüklüğümüzü 12 katına çıkarttıklarınıbelirtti. Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen şöyle devam etti: “2015’teyakaladığımız fon büyüklüğünde sektör liderliğimizi devam ettiriyoruz. AvivaSAile 10 yıllık yolculuğumuzda, müşteri sayımızda 5 kat artış gerçekleştirdik.Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) bazında hazırlanan finansaltablolara göre ilk 9 ayda özsermaye karlılığımızı yüzde 30 seviyesine taşıdık.Geleceği, “sadakat” ve “dijitalleşme” olguları belirleyecek.”

“Hayat-dışı sigortasektörünün önde gelen oyuncularından Aksigorta şirketimiz ise ilk 9 aydayakaladığı başarılı finansal performansı sayesinde, yüzde 24 seviyesinde güçlübir özsermaye karlılığı elde etti. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları(UFRS) bazında hazırlanan finansal tablolara göre Aksigorta net karı, geçensene aynı döneme göre yüzde 82 artış göstererek 99 Milyon TL olarakgerçekleşti. Böylece Sabancı Holding Sigorta Grubu’nun 2017’nin ilk dokuzayında (UFRS bazlı) net karı geçen senenin aynı dönemine göre %77 artmış oldu.”