Gelecek Partisi'nden MHP'ye Çin anlaşması uyarısı

Türkiye ve Çin arasında suçluların iadesine yönelik 2017’de imzalanan ancak henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmayan “Suçluların İadesi Anlaşması” ile ilgili Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, yazılı bir açıklama yaparak “MHP bu teklifi onaylarsa bir daha milliyetçilikten söz edemez” dedi.

Gelecek Partisi'nden MHP'ye Çin anlaşması uyarısı

Türkiye ve Çin arasında suçluların iadesine yönelik 2017’deimzalanan ancak henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmayan“Suçluların İadesi Anlaşması” ile ilgili Gelecek Partisi Genel BaşkanYardımcısı Selçuk Özdağ, yazılı bir açıklama yaparak “MHP bu teklifi onaylarsabir daha milliyetçilikten söz edemez” dedi.

 Türkiye Büyük MilletMeclisi Başkanı (TBMM) ve AK Parti Milletvekili Mustafa Şentop tarafından 2017yılında verilen kanun teklifinde, Çin ve Türkiye arasında suçların iadeedilmesine yönelik bir anlaşma gündeme geldi. Çin'de Ulusal Halk Kongresi DaimîKomitesi bu anlaşmayı kabul ettiğini duyurdu. Ancak TBMM henüz kanun teklifinikabul etmedi. Konunun gündeme gelmesiyle beraber sosyal medyada vatandaşlartarafından anlaşmaya tepki gösterilirken Uygur Türklerinin bu durumdan olumsuzetkileneceği belirtildi.

“ÇİN UYGUR TÜRKLERİ İÇİN TERÖRİST SIFATIYLA GİRİŞİMDEBULUNABİLİR”

  Konuyla ilgiliGelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ da yazılı bir açıklamayaparak, Çin’in bu anlaşmayı kendi görüşü doğrultusunda kullanmak isteyeceğinive Uygur Türklerini terörist olarak gördüğü için Türkiye’deki kişilerinisimlerini verebileceğini ifade etti. Özdağ, “Türkiye ve Çin arasında yürürlüğesokulmaya çalışılan bu anlaşma soydaşlarımız için büyük bir tehlike yaratıyor.Özellikle Çin’in Uygur Türklerini terörist olarak gördüğünü ve ifade ettiğiniçalışmalarını bu yönde ilerlettiğini biliyoruz. Anlaşma ile ilgili gündemi rahatlatmakadına yapılan açıklamalarda Çin’in kişileri ırk ve din gibi sebeplerden talepedemeyeceği ifade ediliyor. Ancak sorun şu ki Çin, Uygur Türkleri için teröristsıfatıyla girişimde bulunabilir. Peki o zaman ne olacak? Türkiye ret hakkınıkullanıp kişiyi iade etmese bile bu sefer de başka sorunlar ortaya çıkmayacakmı” dedi.

 “MHP O ZAMAN BUDURUMA SESSİZ KALMIŞTI”

 Milliyetçi HareketPartisine (MHP) de seslenen Özdağ, “Anlaşmanın kesinlikle onaylanmamasıgerekiyor. Dünyanın dört bir yanından Doğu Türkistan’da zulme uğrayansoydaşlarımız için ortak bir mektup yayınlandığında ülkemizden resmi bir katkıya da açıklama yapılmadı. Hükümet ortağı MHP de o zaman bu duruma sessizkalmıştı. Bugün kendilerini milliyetçi olarak gören kişilerin bu teklife onay vermemesigerekiyor. Çin’in Uygur Türklerine dair kullanabileceği en ufak bir açıklığıkabul edilmemeli. Dolayısıyla MHP bu teklifi onaylarsa, daha milliyetçiliktensöz edemez” ifadelerini kullandı.

“ÇİN’İN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEK OLACAKTIR”

 Çin’in politikalarınave anlaşmalarına dikkat çekerek, suçluların iadesini kapsayan anlaşmayıonaylamasına ilişkin Çin’in hedeflerine değinen Özdağ, “Çin her konuyu tahminettiğimizden çok daha fazla inceliyor. Özellikle uluslararası arenada biranlaşma imzalayacaksa kendi çıkarlarını gözetiyor. Bu anlaşma da Çin’inçıkarlarına fazlasıyla yardımcı olacak. Özellikle Türkiye’de bulunan UygurTürkleri ve sivil toplum kuruluşları Doğu Türkistan’daki işkence ve eziyetlerekarşı çalışmalar yürütüyor. Bu kişiler hakkında inceleme başlatabileceği birhakkın tanınması, Çin’in ekmeğine yağ sürmek olacaktır. Son olarak bu kanunteklifini TBMM Başkanı Sn. Mustafa Şentop vermiş. Teklifle amaçlamak istediğinişeyin ne olduğunun izahını da Sn. Şentop yapmalıdır. Türkiye’nin Çin’den talepedeceği suçlular kimdir? Bekliyoruz” şeklinde konuştu.