Maskeleri hazırlayın uzman isim uyardı: Nisan sonuna kadar sürecek

Mart ayının sonlarına yaklaşırken Nisan ayını karşılamaya hazırladığımız günlerde hava durumuyla ilgili son tahminler merak edilirken uzman isimden önemli bir uyarı geldi. Türkiye’ye Sahra Çölü’nden toz taşınımı bekleniyor.

Maskeleri hazırlayın uzman isim uyardı: Nisan sonuna kadar sürecek

Prof. Dr. Doğan Yaşar’dan gelen önemli uyarıda maske kullanımına dikkat çekildi. Türkiye’ye yoğun toz taşınımı beklendiğini belirten uzman isim, tozlarla beraber oluşan polenlere vurgu yaptı ve akciğer rahatsızlığı bulunanlar için maske kullanmaları konusunda uyarılara yer verdi. Mart ayının sonunda başlaması beklenen yoğun toz taşınımının Nisan ayının son haftasına kadar devam etmesi bekleniyor.

SAHRA ÇÖLÜ’NDEN TÜRKİYE’YE YOĞUN TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar’dan Türkiye’ye beklenen yoğun toz taşınımı ile ilgili önemli uyarılar geldi. Sahra Çölü’nden Türkiye’ye yoğun toz taşınımı beklendiğini söyleyen Yaşar, Mart ayının sonunda başlamasının beklendiği toz taşınımının Nisanın son haftasına kadar sürebileceğini de ekledi.

maskeleri-hazirlayin-uzman-isim-uyardi-nisan-sonuna-kadar-surecek.jpg

PAZARTESİ VE SALI GÜNLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Her yıl çöllerden 2 milyar ton tozun taşındığını belirten Yaşar, ‘Sürekli çöllerden tozlar gelir ancak Mart ayının sonundan Nisan ayının son haftasına kadar yoğun taşınım olur. Pazartesi ve Salıdan itibaren çok yoğun bir döneme giriyoruz. Şu an ülkemize demir yüklü kırmızı renkli çöl tozları yoğun olarak gelecektir. Doğayı da çok daha fazla canlandıracaktır.’ dedi.

maskeleri-hazirlayin-uzman-isim-uyardi-nisan-sonuna-kadar-surecek-001.jpg

MASKE KULLANIN UYARISI

Beklenen çöl tozlarıyla birlikte yaşanabilecek polen sorununa da vurgu yapan uzman isim, bu süreçte maske kullanılması konusunda uyarıda bulundu ve ‘Bir tek çam ağacı, 12 milyar polen üretir. Böylece bu dönem havada polen çok yoğun miktarda çoğalır. Bunu içimize çektiğimiz zaman rahatsızlıklar yaşanır. Özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişiler için tehlikelidir. Bu dönemde bahar alerjisi dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar mutlaka 3 hafta boyunca bulabiliyorlarsa partikül tutucu maske takmalı. Bulamıyorlarsa normal maske kullanmalı.’ ifadelerine yer verdi.