Yorgun uyanıyor ve gece çok sık idrara çıkıyorsanız dikkatli olun

Uyku esnasında solunumun tekrarlayan duraklamalarıyla ortaya çıkan uyku apnesi sendromunun ciddi bir hastalık olduğu ve birçok hastalığa zemin hazırladığı konusunda uzmanlar uyarı yapmaya devam ediyor.

Yorgun uyanıyor ve gece çok sık idrara çıkıyorsanız dikkatli olun

Uyku apne sendromu, huzursuz bacak, diş sıkma gibi hastalıkların tanısı ve tedavisinin uygulandığı Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Merkezinde diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler ve inme rahatsızlıklarına neden olabilen uyku ile problemler çözüme kavuşturulmaya devam ediyor. Hipertansiyon, obezite, inme gibi şikayetleri olan hastaların merkezde tedavi gördüklerini dile getiren Uyku Merkezi Sorumlu Başhekim Yardımcısı Dr. Osman Koray Turhan merkezle ilgili yaptığı bir açıklamada uyku merkezinde tedavi alan hastaların yaşam kalitesinde sağlanan artışı anlattı.

yorgun-uyaniyor-ve-gece-cok-sik-idrara-cikiyorsaniz-dikkatli-olun.jpg

Turhan; “Uyku bozuklukları ve dengesizlikleriyle seyreden süreçte hastalarımız bize geldiklerinde merkezimizdeki cihazla biz apne sendromu, huzursuz bacak hareketleri, kronik hareketler, narkolepsi, uyku terörü gibi hastalıkları tespit ediyoruz. Cihazlı tedavimizi hastalara verdikten sonra hastalarımızın hayat kalitesinde önemli değişiklikler olduğu yönünde geri dönüşler alıyoruz” ifadelerini kullandı. Uyku apnesinin ciddi bir hastalık olduğunu ve birçok hastalığa zemin hazırladığını aktaran Uyku Merkezi Sorumlu Hekimi Nöroloji Uzmanı Dr. Taylan Yavuz Bulut ise kimlerin merkeze başvurması gerektiği sorusunu cevapladı.

yorgun-uyaniyor-ve-gece-cok-sik-idrara-cikiyorsaniz-dikkatli-olun-001.jpg

Kadınlarda yüzde 2, erkeklerde ise yüzde 4 görülme sıkılığı olan uyku apnesi ve uyku bozukluklarının önemsenmesi gereken bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çeken Dr. Taylan Yavuz Bulut şunları söyledi; “Neredeyse astım ve diyabet hastası kadar uyku apnesi sorunu yaşayan hasta var. Uyku apnesini ciddi bir hastalık olarak düşünmemizin sebebi yapılan çalışmalarla yüksek tansiyon, ritim bozukluğu ve inme gibi hastaların altında yatan sebeplerinden birisi ancak bu çok bilinmiyor. Eğer kişide horlama, gece nefes durması, gündüz uyku hali, oturduğu yerde ve araç kullanırken uyuklama, sabah yorgun bir şekilde uyanma ve gece sık idrara çıkması olanların merkezimize başvurması gerekiyor.” Uyku apnesinin üç evresi olduğunu, horlama ve uyku apnesinin çok önemli birçok hastalıkla ilişkili olduğunu belirten Bulut, bir gece uyku merkezinde misafir edilen hastaların alınan sonuçlara göre tedavisine karar verildiğini, kimi hastaların ise sadece kilo vermesi, sigara ve alkolü bırakması ile olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklara zemin hazırlayan uyku apne sendromunun kalp krizi ve inme gibi hastalıklar için risk faktörü olduğunu söyleyen Bulut uyku apne sendromunun mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu aktardı.