Çikolata kıtlığı yaşanması an meselesi! Kakao ağaçlarını virüs vurdu

Küçük büyük herkesin severek tükettiği yiyeceklerden biri olan çikolata pek çok kişi için mutluluk kaynağı olarak görülüyor. Tüketimi oldukça tatlı ve mutluluk salgılayan çikolatanın şu sıralar üretiminde tedirginlik yaşanıyor.

Çikolata kıtlığı yaşanması an meselesi! Kakao ağaçlarını virüs vurdu

Dünya genelinde çikolata üreticilerinin gözü kakao tarlalarına çevrildi. Batı Afrika’da etkili olan virüs salgınının ağaçları öldürdüğü ve bununla birlikte üretimin düştüğü belirtiliyor. Bunun yanında kuru ve sıcak havalar da çiftçilerin işini zorlaştırıyor. Tatlı bir atıştırmalık olarak tercih edilen çikolata pek çok kişi için mutluluk kaynağı olarak görülse de şimdilerde bu durum çikolata üreticileri için aynı şeyi ifade etmiyor. Batı Afrika bölgesinde yayılan bir hastalık kakao kıtlığını beraberinde getirirken bu durum kakao fiyatlarında artışa sebep oluyor.

KAKAO FİYATLARI ARTIŞTA

Dünya çapına bir süredir kakao fiyatlarında kesintisiz bir artış var. Kakao fiyatlarındaki artışın sebebi olarak peş peşe dördüncü sezonda da devam eden üretimde düşüşe dikkat çekiliyor. Kakao fiyatlarında yaşanan bu artışın çikolata fiyatlarında da yükselme getirdiği belirtiliyor. Kakao kıtlığı yaşanmasının sebebi ise üretimin neredeyse tamamının yapıldığı Batı Afrika bölgesinde yayılan bir hastalık. Bu virüsün tedavisinin bulunmadığı ve bu virüs kaynaklı hastalıktan kurtulmanın tek yolunun ağaçları keserek yerlerine yenisini dikmek olduğu belirtiliyor.

cikolata-kitligi-yasanmasi-an-meselesi-kakao-agaclarini-virus-vurdu.jpg

HAVA KOŞULLARI DA İŞLERİ ZORLAŞTIRIYOR

Salgının bu sezon ise önceki yıllara göre daha kötü seyrettiği bilgilerine yer veriliyor. Yeni dikilen ağaçların ise henüz en verimli yaşlarında olmadığı öğrenildi. Ayrıca hava koşulları da üreticiye yardımcı olmuyor. Kuru ve sıcak havalar da üreticinin işini zorlaştırıyor. Kuru ve sıcak havanın en büyük kakao üreticileri Gana ve Fildişi Sahillerinde verimi büyük ölçüde düşürdüğü belirtiliyor.