Hortumlu maymun erkeklerinin burnuyla ilgili şaşırtan gerçek

Dünyanın en çirkin hayvanları arasında gösterilen hortumlu maymunlarının burunlarıyla ilgili dikkat çeken bir araştırma geldi. Hortumlu maymunlarının erkeklerinin uzun burnunun sırrı anlaşıldı.

Hortumlu maymun erkeklerinin burnuyla ilgili şaşırtan gerçek

Hortumlu maymun, uzun burunlu maymun (Nasalis larvatus) diye de bilinen bu primat türünün burnunun sırrı çözüldü. Bu tür, genellikle dünyanın en çirkin hayvanları arasında sayılıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan hortumlu maymunlar, Asya’nın güneydoğusundaki Borneo Adası’nda yaşıyor. Hortumlu maymunlarının erkeklerinin burnuyla ilgili yapılan araştırmada gerçek ortaya çıktı.

BURUNLARI DİŞİLERİ ÇEKMEK İÇİN EVRİMLEŞİYORMUŞ

Nesli tükenme tehlikesi altında olan hortumlu maymunlar, Asya’nın güneydoğusundaki Borneo Adası’nda yaşıyor. Hortumlu maymunlarla ilgili daha önce yapılan bir araştırmada bu türün erkeklerinin burun büyüklüğü ile çiftleştikleri dişi sayısı arasında bir bağlantı olduğu tespit edilmişti. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları bunun üzerinde yeni araştırmalar yaptı ve bunun sebebini saptadı. Hortumlu maymunlarının erkeklerinin uzun burnunun, dişileri çekmek için bu şekilde evrimleştiği ortaya çıktı.

hortumlu-maymun-erkeklerinin-burnuyla-ilgili-sasirtan-gercek.jpg

DAHA BÜYÜK BURUN DİŞİLERE ÇEKİCİ GELİYOR

Bilim insanları yaptıkları bu araştırmada maymunların kafatası örneklerinden yararlandı ve kemikli burun boşluklarını inceledi. Araştırma, Scientific Reports isimli hakemli dergide Perşembe günü yayımlandı. Söz konusu araştırmada erkeklerdeki boyutu ve şeklinin daha yüksek sesler çıkarmalarını sağlayacak şekilde evrimleşmiş olabileceği bulundu. Söz konusu makalenin ortak yazarı Katharine Balolia, erkek maymunların daha uzun ve daha büyük burun boşluğu sayesinde daha yüksek ve derin sesler çıkarabilmesinin sağlıklarını ve hakimiyetlerini göstermelerini sağladığını belirtti ve bu durumunda erkek maymunların dişileri çekmesine ve diğer erkekleri uzaklaştırmasına katkı sağladığını söylüyor. Erkek maymunların bu büyük burunları yalnızca ses sebebiyle partner bulmalarını kolaylaştırmıyor. Yapılan araştırmalarda daha büyük burunların dişilere çekici geldiği tespitine yer verildi.