Hasan Perioğlu

Hasan Perioğlu

Parkelerin Efendisi Halil Ergin Ataman

Halil Ergin Ataman; 1966 İstanbul doğumlu, İtalyan Lisesi ve sonrasında İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu.


 Basketbola 1978 yılında Eczacıbaşı’nda başlayan Ergin Ataman daha sonra Yeşilyurt takımında forma giydi.

 Koç’luk, Türkçesiyle ‘Antrenörlük’ hayatına yine ilk gözbebeği olan Eczacıbaşı altyapısında başladı. Daha sonra sırasıyla Türk Telekom, Pınar Karşıyaka, Efes Pilsen, Montepaschi Siena, Ülkerspor, Climamio Bologna, Beşiktaş, Efes Pilsen, tekrar Beşiktaş ve Galatasaray takımlarında devam etti.


 2014-2016 yılları arasında Türkiye Milli Basketbol takımında başarıyla görev yaptı.


 ATAMAN EKOLÜ

Ergin Ataman ülkemizde alışık olduğumuz ‘sistemin atamaları’ yerine, özellikle basketbolun dünyadaki en gelişmiş yeri olan Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek 1 yıl orada yaşadı ve Basketbol üzerine önemli araştırmalar ve çalışmalar yaptı!


 Başarılı Antrenör bu eğitimlerin tüm faydalarını hem ülke takımlarımızda, hem yurt dışında çalıştırdığı takımlarda, hem de A Milli Basketbol Takımımızda teknik, taktik, psikolojik ve ekonomik olarak sahaya yansıtarak âdeta basketbolda ‘Ataman ekolünü’ yarattı.


ŞAMPİYON ATAMAN


 Özellikle Galatasaray’ın maddi olarak çöktüğü süreçte (2014-2015 sezonu), oyuncuların paralarını alamadıkları gerekçesiyle 6-7 oyuncusuyla Avrupa Şampiyonu Olympiacos ve Türkiye’nin basketbolda en büyük bütçesine sahip takımı Fenerbahçe’yi parkelere gömmesi, oyuncular kadar Koç Ergin Ataman’ın zekâsının ürünüydü.


 Ergin Ataman geçen sene çok cüzi bir bütçe ile Galatasaray Odeabank’ı 2015-2016 sezonunda ULEB Eurocup Şampiyonu yaptı ve doğrudan Eurolig’e katılmasını sağladı.


HEM GALATASARAY’A HEM DE ERGİN ATAMAN’A İHANET


 Sezon başında yine kulüp bütçesine orantılı, ekonomik ama THY Eurolig’de başarılı olabilecek bir takım kuran Ataman’ı özellikle 2 oyun kurucusu yanılttı. Ergin Hoca’nın ‘Avrupa’nın en iyi oyun kurucusu olacak’ diye aldırttığı Guard Russ Smith ne Türkiye’ye adapte olabildi ne de takımına.  Amerika Gelişim Ligi’nde 28 sayı ortalaması ile oynayan bir basketbolcu Galatasaray Odeabank’a bir katkı sunamıyorsa, kenar yönetiminin yapabileceği hiçbir şey olamaz. Disiplinsiz davranışları nedeniyle Amerikalı ‘yıldız’ Russ Smith’in Galatasaray macerası uzun sürmedi ve takım ile bağları koparıldı.


 Takımın ikinci oyun kurucusu Justin Dentmon da disiplinsiz davranışları ile kadro dışı bırakılınca Ergin Ataman en önemli bölgenin ilk iki elinden THY Eurolig’de faydalanamadı. Eğer bu iki oyuncu takıma bu ihaneti yapmamış olsaydı, Galatasaray Odeabank Avrupa’da yeni bir zaferin sürpriz adayı olacaktı.


FENERBAHÇE’YE KÖK SÖKTÜRDÜ


 THY Eurolig maçında Galatasaray Odeabank, Ülker Arena deplasmanında bu ligin favori takımlarından Fenerbahçe’ye sahayı dar ettiyse de, oyun kurucu eksikliğinden dolayı son periyotta Fenerbahçe’ye geçildi ve Obradovic’in öğrencileri mücadeleyi 85-80 kazandı.


 Galatasaray Odeabank kazanmak için her şeyi yaptıysa da, Guard eksikliğinden dolayı başaramazken, Fenerbahçe adına maçı koparan hamle, son peryotta Bobby Dixon’un zor üçlüğü ve arkasından Nunnally’nin bloku idi.


 Maç sonu Ergin Atamanın, ‘bizi yenince şampiyon olmuş gibi sevindiler’ açıklaması gecenin ve sezonun en güzel özetiydi.