Haşim Bilici

Haşim Bilici

Dolar yükselir mi düşer mi?

Merkez Bankası’nın dün yaptığı hamleden sonra doların 3.92’lerden 3.75’lere düşmesinin ardından herkes bu sorunun cevabını merak ediyor. Dolar düşer mi yükselir mi?


Merkez Bankası 12 Ocak’ta yaptığı gibi 13 Ocak’ta yaptığı gibi haftalık repo ihalesi açmadı ve piyasadaki TL’yi azaltmaya yönelik adımı devam ettirdi. Bugün merkezin hamlesine dolar aynı tepkiyi vermedi. 3.80’lerin altından aşağı giden dolar bir daha 3.80’lerin üzerine dönmeyi başardı.


Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem’in yaptığı açıklamalar aslında çok önemli ama çok ön plana çıkarılmadı. Malum meclisteki Anayasa Görüşmeleri haber bültenlerinin yarısını kaplıyor.


Cemil Ertem dolar kurunun yükselmesinin nedenleri sıralamış sonrada bizim içimizde de sorunlar var demişti ve Türkiye’nin tamamlayamadığı ekonomik reformlara dikkat çekti. Dolar /TL kurunu etkilemek bu kadar kolay olmamalı normal şartlarda. Ama Türkiye’de dolar kurunun 50 Milyon dolarlık spekülatif bir hareketle bile dalgalanabildiğini söyledi 13 Ocak’ta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi. 


Ak Parti’nin efsane ekonomi bakanı Ali Babacan’da aynı noktaya dikkat çekmişti görevinden ayrılmadan önce ve “Türkiye’nin ekonomide yapması gereken yapısal reformlar var.” demişti.


Ekonomi de biraz çok başlılıkta var sanki Babacan gittikten sonra. Maliye Bakanı Naci Ağbal daha geri planda durmayı tercih ediyor. Bir Kemal Unakıtan dönemini hatırlayın, Unakıtan her akşam haber bültenlerinde en az bir haberle yer alıyordu ve halkta ekonomiyle daha içli dışlıydı o zaman. Unakıtan aynı zamanda daha sempatik bir bakandı ve tam bir maliyeciydi.


Ekonomiyle ilgili açıklamaları genelde ya Mehmet Şimşek yapıyor yada Nihat Zeybekçi. Bazen bu söylemlerde çelişkilerde olduğu dikkat çekiyor. Yani net şekilde demek istediğim şu ki, Ak Parti hükümeti önceki yıllara göre ekonomide biraz daha eşgüdümden uzak bir tablo sergiliyor.


Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’da “Dolar silah olarak kullanılıyor” dediği konuşmasında “İçimizde sorunlar var.” Diyerek ekonomide yapılması gereken reformlara dikkat çekmişti.


Gelelim başlıktaki sorunun cevabına.. Bence dolar kuru bir yükselişiyle bir düşüşüyle haber olmaya devam edecek. Düşüşlerde sert olacak ve yükselişlerde… Ve doların 2.70 ile 2.90 arasında gidip geleceğine şahit olacağız referanduma kadar olan süreçte..Refandumdan sonrası mı? O da bir sonraki yazımda..