Bir alan bir daha alıyor!

Malatya’nın Pütürge ilçesinde yaşamını sürdüren 47 yaşındaki Gülten Çelik, 7 sene önce devlet desteği ile başladığı çilek üretiminde siparişlere yetişemeyince üretim alanını genişleterek 36 dönüme ulaştı.

Bir alan bir daha alıyor!

Girişimci kadın üretim kapasitesini arttırmalarına rağmen siparişlere yetişemediklerini dile getirdi. Daimi müşterileri olduğunu ifade eden Çelik "Bir alan bir daha alıyor" ifadelerini kullandı. Diğer yandan Çelik, işçi bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

bir-alan-bir-daha-aliyor.jpg

GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİNE BAŞVURARAK KENDİ İŞİNİ KURDU

Malatya'nın Pütürge ilçesine bağlı Örmeli Mahallesi’nde yaşayan iki çocuk annesi Gülten Çelik 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının "Genç Çiftçi Projesi"ne başvuru yaptı. Aldığı hibe desteğiyle ilk etapta 5 dönümlük bir alanda çilek üretimi yapmaya başlayan kadın girişimci siparişlere yetişemeyince üretim alanını genişleterek 36 dönüme çıkarmış oldu. Kilogramı 60 TL’den satışa koyulan albion türü çileklerde siparişlere yetişemediğini söyleyerek, işçi bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Hasatta işçi olarak çalışan Dilan Taş ile Mehmet Yılmazcan sabah saatlerinde başladıkların hasadın akşam saatlerinde kadar sürdüğünü söyleyerek, yevmiyelerin ise 700 ila 800 TL aralığında olduğunu dile getirdiler.

bir-alan-bir-daha-aliyor-001.jpg

TALEP ARTINCA ÜRETİM ALANLARINI GENİŞLETTİ
Çilek yetiştiriciliğine "Genç Çiftçi Projesi" çerçevesinde aldığı hibe desteğiyle ilk etapta 5 dönümlük bir alanda üretime başladığını dile getiren Gülten Çelik ise ”Talepler artınca üretim alanımızı genişletmek için çalışma başlattık ve üretimi 36 dönüme çıkardık. Hedefim daha büyük alan da üretim yapmaktı onu da başardık. Yağışlar bu dönem zorladı biraz işçi konusunda sıkıntımız var ama işin üstesinde gelebiliyoruz. Daimi müşterilerimiz var bir alan bir daha alıyor” ifadelerini kullandı. Üretim kapasitesini arttırmalarına rağmen taleplere hala yetişemediklerini belirten Çelik, ”Çileğimizin kilogramı 60 TL. Talep çok fazla yetişemiyoruz. Satışlarımız ise perakende şeklinde. 20-30 kişiye de istihdam sağlıyorum bu durumdan çok mutluyum bu yıl talepleri karşılayarak emeğimizin karşılığını da alacağız inşallah. Çevremdeki insanlardan da destekler görüyorum. Üretimi eşimle birlikte yapıyoruz. Ben çileklerin bakımı ile eşim ise genelde satışlarla ilgileniyor” şeklinde ifadeler kullandı.