Geçen seneki sıcakları unutun! Termometreler patlayacak, bu yaz rekor sıcaklıklar bekleniyor

Geçtiğimiz yaz ayında Temmuz’dan itibaren başlayan bunaltıcı sıcaklıklar ülke genelinde etkili olmuş ve en sıcak yaz ayı yaşanmıştı. 2024 yazının nasıl geçeceği merak edilirken geçtiğimiz yaz ayındaki sıcaklıkları unutturacak tahminler geldi.

Geçen seneki sıcakları unutun! Termometreler patlayacak, bu yaz rekor sıcaklıklar bekleniyor

2024 yılının Şubat ayı da geride kalıyor ancak kar yağışı hala etkili olmadı. İstanbul bu kış kar ile buluşamazken deniz yüzeyi sıcaklığının Şubat ayında da düşmediği kaydedildi. Ortalamaların üzerinde seyreden deniz yüzeyi sıcaklıkları sebebiyle bu yaz denizlerde ve karada rekor sıcaklıklar bekleniyor. Sıcaklıkların rekor derecelere çıkacağı tahmin edilirken uzmanlar ise Mart ayında bir soğuk hava dalgası yaşanması durumunda meyve üretiminin düşmesinden endişe ediyor. İşte 2024 yaz ayı için tahminler…

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYREDİYOR

Bu kış hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Okyanuslardaki deniz yüzeyi sıcaklıkları da ortalamaların üzerinde seyrederken bu yıl yaz aylarında denizlerde ve karada rekor sıcaklık değerleri beklendiği belirtiliyor. Kış mevsiminde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken çiçeklerin de erkenden açtığı görüldü. Uzmanların endişesi ise Mart ayında bir soğuk hava dalgası yaşanması durumunda meyve üretiminin düşmesi ihtimali. Kış boyunca izlenen okyanus sıcaklıkları dolayısıyla 2024 yazının rekor sıcaklıkla geçeceğini işaret ediyor.

gecen-seneki-sicakliklari-unutun-termometreler-patlayacak-bu-yaz-rekor-sicakliklar-bekleniyor.jpg

TÜRKİYE’DE OCAK AYI SICAKLIĞI 5 DERECELERE KADAR ÇIKTI

Kış mevsiminde beklenen soğuklar ve kar yağışı etkisini tam anlamıyla gösteremedi. Kış mevsimindeki hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken Türkiye’de 2024 Ocak ayında ortalama sıcaklık 5 derecelere kadar yükseldi. Uzmanlar 2024 yaz ayları için tahminlerde bulunmaya başladı. 2024 yılının yaz aylarında rekor sıcaklıklar beklendiğini söyleyen Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Eğitim Algılama Uzmanı Şermin Tağıl, Türkiye’de 2 yıldır kar kuraklığı yaşandığını söyledi ve bu durumun barajlardaki su seviyesinin düşmesine neden olacağını belirtti. Sıcaklık artışlarının bitkiler üzerindeki etkisinden bahseden Tağıl, bitkilerin ‘soğuklama’ ismi verilen bir dönemi olduğunu ve bitkilerin belirli bir uyuma dönemi geçirmesi gerektiğini ancak bu yıl ortalamanın üzerinde yaşanan sıcaklıklar dolayısıyla bitkilerin bu soğuklama döneminin kesintiye uğradığını anlattı. Meyve ağaçlarının çiçek açmasına dikkat çeken uzman isim, ‘Meyve ağaçlarının çiçek açtığını görüyoruz. Eğer Mart ayında soğuklarla karşılaşmazsak olumsuz bir durum olmayabilir. Çünkü bu yıl yağış ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Ancak Mart ayında soğukla karşılaşırsak bu da meyve üretiminin düşmesine neden olabilir.’ dedi.