10 Yıl ve 1800 Günle Emeklilik! O Kişilere SGK'dan Piyango Gibi Haber

Milyonlarca vatandaşa yeni erken emeklilik fırsatı geldi. 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün primi olanlar emekli olacak.

10 Yıl ve 1800 Günle Emeklilik! O Kişilere SGK'dan Piyango Gibi Haber

Erken emeklilik fırsatları gündemde sıcaklığını korumaya devam ediyor. Emekliye zam süreci de yaklaşırken bir an önce dilekçesini vermek ve emekli olmak isteyen vatandaşlar SGK'nın sunduğu yeni erken emeklilik imkanlarını değerlendirmek üzere araştırma yapıyor.

EYT yasası geçtiğimiz yıl milyonlarca vatandaş için erken emeklilik kapısını aralamıştı. Ancak bazı vatandaşlar çeşitli sebeplerden dolayı EYT'yi Kıl payı kaçırdı. EYT'yi kaçıranlar için yepyeni bir erken emeklilik fırsatı daha gündemde. 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün primi olan milyonlarca vatandaş için erken emeklilik yolu Açılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu şartları sağlayanlara hızlı emeklilik fırsatımız 10 dakika olarak duyurdu. Peki kimler 10 yıllık sigortalılıkla erken emekli olabilir? SGK son dakika erken emeklilik imkanları haberimizde…

10-yil-ve-1800-gunle-emeklilik-o-kisilere-sgkdan-piyango-gibi-haber-1.jpg

10 YIL SİGORTALI OLANA ERKEN EMEKLİLİK

SGK'dan çok sayıda vatandaşı ilgilendiren yeni bir erken emeklilik imkanı son dakika olarak duyuruldu. Malulen emeklilik adı verilen yeni emeklilik belirli bir hastalığı bulma vatandaşlar için sağlanıyor. Kalıtsal bir hastalığı olan ve bunu sağlık raporu ile belgeleyen kişiler düşük primle ve 10 yıllık sigortalılık süresi ile emeklilik hakkına sahip oluyor.

SGK'dan yapılan açıklamaya göre malulen emekli olabilmek için çalışma hayatı sırasında belli bir hastalık yaşamak ve bu durumun %40 ve üstü çalışmaya mani olması gerekiyor.

MALULEN EMEKLİLİK KAPSAMINA GİREN HASTALIKLAR

Sosyal Güvenlik Kurumu aynı zamanda malulen emeklilik kapsamına giren hastalıkları da tek tek sıraladı. SGK'dan yapılan açıklamaya göre malulen emekli olmak için dilekçe vermeyi düşünenlerde aranan hastalıklar şöyle:

“Kanser, beyin tümörü, organ nakli, parkinson sendromu, multipl skleroz (MS), zekâ gerilikleri, serebral palsi, epilepsi, behçet hastalığı, tüberküloz, retina kanaması, uzuv kaybı, siroz, anemi, şizofreni, demans, AIDS ve bipolar bozukluk.”

NOT: Aynı zamanda Çalışma hayatı sırasında iş kazası geçiren ve çalışma gücünü Yüzde altmış ve üstü oranında kaybeden kişiler de malulen emeklilik hakkına sahip oluyor.

10-yil-ve-1800-gunle-emeklilik-o-kisilere-sgkdan-piyango-gibi-haber-2.jpg

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Sosyal Güvenlik Kurumu malulen emekli olabilmek için aranan başvuru şartlarını da sıraladı. Erken emeklilik için aranan şartlar En az 10 yıllık sigortalık süresine sahip olmak ve 1800 gün prim ödemesi yapmış olmak. Buna ek olarak Yukarıda belirtilen hastalıklardan birine sahip olmak ya da iş hayatı sırasında iş kazası nedeniyle çalışma gücünü belli bir oranda kaybetmiş olmakta aranan şartlar arasında bulunuyor. Bu durumun bir sağlık raporu ile de belgelenmesi gerekiyor.

SGK'YA DİLEKÇE İLE BAŞVURU YAPILABİLİR

Malulen emeklilik şartlarını yerine getiren ve erken emeklilik hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar resmi bir mağduriyet raporu aldıktan sonra SGK'ya yazılı bir dilekçe ile başvuru yapabilir. Başvuru değerlendirme süreci 1 ay içinde sonuçlanıyor.