2017 Cüzzam Günü 29 Ocak'ta

Cüzzam haftası, her yıl Ocak ayının son haftası, son Pazar günü de cüzzam günü olarak ilan edilmiştir. Haftanın amacı cüzamlı kişilerin sorunlarını tartışarak çözümler üretmektir. Erken teşhis konulduğunda tedavisi kesin önlenebilir bir hastalıktır.

2017 Cüzzam Günü 29 Ocak'ta

Çok eski tarihlere kadar dayanan cüzzam veya lepra denilen hastalık, günümüzde halen geri kalmış ülkelerde devam etmektedir. Eski tarihlerde insanlarda yarattığı tahribatlar sonucu günahlarına karşılık ilahi bir ceza olduğuna bile inanılmıştır. Hastalar toplum dışına itilmiş ve toplumdan soyutlandırılmışlardır. Oysa bulaşıcılığı oldukça düşük ve tedavisi mümkün bir hastalıktır.

3. Dünya ülkeleri diye nitelendirilen geri kalmış ülkelerde, , açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, aşırı üreme, iç savaşlar ve sürekli göçler gibi nedenlerle cüzzamın kökü kazınamamaktadır.

Cüzzam, Hansen basili (Mycobacterium leprae) olarak adlandırılan bir mikroorganizmanın neden olduğu, çevresel sinir sistemi ve özellikle deri başta olmak üzere birçok sistem ve organda hasar meydana getiren bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık eski dönemlerde miskin hastalığı olarak adlandırılmıştır.

Doğuştan predispozisyon: lepra, ancak hastalığa doğuştan yatkın olan kişilerde ortaya çıkar.
Çocuk yaşta olma: endemik bölgelerde hastalık, sıklıkla çocuklarda görülür, fakat 2-7 yıl gibi uzun bir kuluçka süresi ve ilk belirtilerin gözden kaçması nedeniyle tanı erişkin yaşta konur. Lepraya karşı genelde erişkinlerin doğal direnci vardır. Bu iki faktöre ek olarak sosyo-ekonomik düzeyin düşük olması, kötü hijyen koşulları, kalabalık aileler, tek odalı evler ve kötü beslenme gibi faktörlerde bulaşmayı etkiler.

Cüzzam, ihbarı zorunlu bir hastalık olup , tedavi devlet eliyle ve ücret alınmadan yapılmaktadır. 


Önemli Not: Bu yazının tüm hakları HaberGazete.Com'a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır. ©