C vitamini bulunan besinler kanserle savaşıyor

İngiltere'nin Manchester Salford Üniversitesinde yapılmakta olan araştırmalar C vitamininin, deneysel ilaç 2-DG'den 10 kat daha etkili olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, kanser kök hücrelerinin (CSCs) çoğalmasını durdurmak konusunda üç doğal maddenin (caffeic acid phenyl ester, silibinin ve askorbik asit), üç deneysel ilacın (actinonin, FK866 ile 2-DG) ve bir klinik ilacın etkinliğini inceledi.

C vitamini bulunan besinler kanserle savaşıyor
Söz konusu maddelerin ve ilaçların etkisini ölçen Dr. Gloria Bonuccelli'nin liderliğindeki ekip, hücrelerin yaşamasına ve çoğalmasına imkan sağlayan, kanser kök hücrelerinin biyoenerjetik sürecine odaklandı.Çalışmanın, kanser kök hücrelerinin metabolizmasını bozmayı ve çoğalmasına engel olmayı amaçladığını belirten araştırmacılar, actinonin ve FK866 ilaçlarının en etkin maddeler olduğunu ifade etti.


Askorbik asit nedir? Hangi besinlerde bulunur.

İngiltere'de araştırma yapan bilim insanları, C vitamininin (askorbik asit) kanser kök hücrelerini yok edebildiği sonucuna vardı.
Bitki ve hayvanlarda çok yaygın olarak bulunan bu vitaminin en zengin kaynaklarını taze meyve ve yeşil sebzeler oluşturur. Meyvelerden portakal, limon, greyfurt, domates, ananas, çilek ve frenküzümü; sebzelerden karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, maydanoz ve yerelması C vitamini açısından zengindir. Karaciğerin yanı sıra sığır, koyun gibi bazı hayvanların etlerinde az, pisi balığı gibi bazı balık türlerinde ise fazlaca bulunur. Sebze ve meyvelerin çoğunda C vitaminin yükseltgenmesini hızlandıran C oksidaz enzimi bulunur. Bu enzimin etkisiyle birçok sebze ve meyvedeki C vitamini kolaylıkla yükseltgenerek bozulur. Uzun süre bekletilen sebze ve meyvelerde önemli oranda C vitamini kaybı söz konusudur. Proteinler ve aminoasitler askorbik asidin yükseltgenmesine karşı koruyucu etki yaptıklarından, hayvansal organizmalarda önemli bir kayıp söz konusu değildir.



C vitaminin faydaları nelerdir

C vitamini birçok meyve ve sebzede bulunan bir antioksidandır. Askorbik asit olarak da bilinir, C vitamini vücuda çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Normal büyüme ve gelişmeyi destekler ve vücuda hasarlı dokuları onarır. C vitamini, sağlıklı deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarları için gerekli olan bir protein olan kollajen üretimine de yardımcı olur.

C vitamininin faydalı olduğunu söylemek, bir azımsanmayacak miktardır. Demir emilimini etkiler ve hücreye zarar veren serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.16 yıllık bir araştırma, düzenli C vitamini takviyesinin kalp sağlığını geliştirdiğini bulmuştur.Ayrıca, C vitamini veya diğer antioksidanlar açısından zengin gıdaları tüketenler yüksek tansiyon riskini düşürebilir


Hangi besinlerde ne kadar C vitamini bulunur


C vitamini kaynakları

Yiyecek ve Sunum Boyutu

C vitamini (mg / porsiyon)

Kırmızı veya Sarı Bell Biber, Ham, 1/2 fincan

95

Portakal Suyu, 3/4 fincan

93

Turuncu, 1 orta

70

Greyfurt suyu, 3/4 fincan

70

Kivi, 1 orta boy

64

Yeşil Bell Biber, çiğ, 1/2 fincan

60

Brokoli, pişirilmiş, 1/2 fincan

51

Çilek, taze, dilimlenmiş 1/2 bardak

49

Brüksel lahanası, pişirilmiş, ½ su bardağı

48

Greyfurt, ½ orta

39

Brokoli, çiğ, ½ bardak

39

Domates suyu, ¾ fincan

33

Cantaloupe, ½ su bardağı

29

Lahana, ½ su bardağı, pişirilmiş

28

Karnabahar, çiğ, ½ bardak

26

1 limon verimi, 48g

18.6

Patates, pişmiş, 1 orta

17

Domates, çiğ, 1 orta

17

Ispanak, pişirilmiş, 1/2 bardak

9

Yeşil bezelye, dondurulmuş, pişirilmiş, 1/2 fincan

8