Devletten radon gazı adımı! Evlere cihaz yerleştiriliyor

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ortaklaşa yürüttüğü bir projeyle Türkiye genelinde 41 il 62 bin hanede radon gazı ölçümleri için evlere cihaz yerleştirme çalışmasını başlattı.

Devletten radon gazı adımı! Evlere cihaz yerleştiriliyor

Özellikle zemin katlarda  evin zeminindeki çatlaklardan sızarak evlerde biriktiği tespit edilen radon gazının akciğer kanseri nedeni olduğu ortaya çıktı. Sigaradan sonra akciğer kanserini en fazla tetikleyen gaz olarak bilinen radon gazıyla ilgili bu çalışma neticesinde evinde radon gazı yüksek çıkanlara yönelik bir önlem planı da var.


ZEMİN KATLARDA TEHLİKE BÜYÜK

Radon gazı yüksek çıkan hanelerin zeminleri özel bir malzemeyle kaplanarak gazın sızarak evde birikmesi önlenecek. Yerleştirilen küçük ölçüm cihazları özellikle evin salonuna ve yatak odasına bırakılıyor. En çok vakit geçirilen yerlerdeki bu ölümcül tehlikeyi gün yüzüne çıkarmak için Türkiye’ye de ilk kez böyle bir çalışma yapılıyor.


ÇORUM'DA CİHAZLAR YERLEŞTİRİLİYOR

Bu kapsamda Çorum ilinde çalışmalara başlayan görevliler belirlenen evlere cihazları yerleştirmeye başladılar ve cihazlar günde 2 kez ölçüm yapacak şekilde ayarlandı. Pilot olarak seçilen Çorum ilinin yanı sıra 41 ilde daha benzer çalışmanın yapacağı öğrenildi ve bu çalışmalar neticesinde çıkacak neticelerle Türkiye Radon Gazı haritası çıkarılarak buna göre bir çalışma yürütülecek. Radon gazının toprakta bulunduğu ve bazı kayaç yapıların bu gazın oluşumunu tetiklediği biliniyor.


AKCİĞER KANSERİ YAPIYOR

Radon gazına karşı alınan bu önlemle Türkiye genelinde akciğer kanseri oranlarında düşme sağlanması bekleniyor. Kanserin en zor tedavi edilen türlerinde biri olan akciğer kanserinden dolayı ülkemizde yılda 10 binin üzerinde insan hayatını kaybediyor.