Enginarın 10 Şaşırtıcı Faydası

Papatyagiller familyasından olan enginar Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir. Çok yönlü bir besin olan enginar protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko ve A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini bünyesinde barındırır. Yüksek besin değeri içermesine karşın enginarın kollestrol içermediği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.

Enginarın 10 Şaşırtıcı Faydası
Enginar, öncelikle çeşitli kanser türlerine karşı korunma, bağışıklık sisteminin güçlenmesini artırma, kolesterolü düşürme  diyabet hastalığında, arteroskleroz, kalp krizi ve inme gibi hastalıklara karşı korunmada oldukça olumlu etkileri bulunmaktadır. Enginar vücudu detoksifiye etmek, karaciğerin sağlığını iyileştirmek, hazımsızlık, kabızlık ve sindirim konularında yardım etmekle ünlüdür. Dahası, bu mucizevi bitki, kan basıncını düşürebilir.

Enginarların Besin Değerleri
Enginar doymuş yağ ve kolestrol bakımından düşük bulunurken zengin bir lif , vitamin ve mineral kaynağıdır. C vitamini , tiamin, riboflavin , niasin , folat, vitamin B-6 , B-12, A, E, D ve vitamin K içeren vitaminleri içerir. Enginar da kalsiyum , demir , çinko , sodyum , potasyum , manganez , fosfor ve çinko gibi mineralleri sağlar.
Enginarların Sağlık Faydaları

Kanseri Önleme Etkisi
Enginar, USDA tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüm sebzeler arasında en yüksek antioksidan seviyesine sahip ve 1.000 bitki çeşidinden antioksidan içerik bakımından 7. sırada yer alır. Antioksidanlar, hücre metabolizmasının doğal yan ürünleri olan serbest radikallerin etkilerine karşı bağışıklık sisteminin temel savunma araçlarından biridir. Polifenollerin kimyasal önleyici nitelikleri vardır, yani hastadaki kanser etkilerini yavaşlatabilir, durdurabilir veya tamamen tersine çevirebilirler. C vitamini de iyi bilinen bir antioksidandır ve enginarda önemli seviyede bulunur. C vitamininin mukozit ve fibroz gibi durumları aktif olarak önlediği ve meme kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. 

Kalp Sağlığı
Kanserle mücadeledeki etkileyici özelliklerinin yanı sıra, enginar kalp sağlığına bir katkı olarak düşünülür. Enginar yapraklarının kötü kolesterol seviyelerini düşürdükleri ve iyi kolestrol düzeylerini (HDL veya omega-3 yağ asidi) arttırdığı tespit edildi. Kolesterol, kardiyovasküler sistemin arterlerinde biriken, kan akışını bloke eden, kan basıncını artıran ve potansiyel ölümcül kalp krizi ve felçlere yol açabilen bir yağ türü. Kötü kolestrolü düşürmenin üzerinde önemli bir faktör olan enginar kalp sağlığınız için tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır.



Kan Basıncı
İlgili bir nokta da, enginarın vücudun çeşitli organ ve sistemlerinde etkili temel mineral olan zengin potasyum kaynağı olmasıdır. Potasyum, kan basıncının artmasıyla ünlü olan aşırı sodyumun etkilerini nötralize etmeye yardımcı olur. Enginarlar bu nedenle vazodilatatör olarak hareket ederler ve potasyum eksikliğinin etkilerini önlemek için halihazırda hipertansiyon ilaçları kullananlar için yararlıdırlar. Uzmanlar Diyabet hastalarına, kan basıncına ve bu hastalığa bağlı komplikasyonları önlemek için enginar yemeye teşvik etemektedir. Sonunda, kan basıncında bir azalma kalp krizi ve koroner kalp hastalığı şansını azaltabilir!

Karaciğer Sağlığı
Enginar yüzyıllarca geleneksel karaciğer tonikleri olarak kullanılıyordu, ancak modern bilimlerin bu çok yönlü bitkiyi doğru bir şekilde araştırmasına kadar etkilerinin tam mekanizması asla anlaşılamadı. Cynarin ve silimine enginarlarda bulunan iki antioksidan, toksinlerin varlığını azaltarak karaciğerden ve vücuttan atılmalarını kolaylaştırarak karaciğerin genel sağlığını iyileştirdiği tespit edildi. Bazı çalışmalar, bu antioksidanların vücuttaki en yavaş organlardan biri olan ve hasar gören karaciğer hücrelerinin yenilenmesini ve onarılmasını aktif olarak teşvik ettiklerini göstermiştir. 



Sindirim sistemindeki faydaları
Enginarlar, sindirim sisteminizin sağlığını ve işlevselliğini geliştirmek için en faydalı beslenme özelliklerinden biri olan zengin bir diyet lifi kaynağıdır. Yoğun bir lif kaynağı olan enginar bağırsak hareketlerini düzenler ve şişkinlik yapmayan bir besin maddesidir. İshal sorunlarında yoğun lif özelliğinden dolayı aşırı sıvıyı emerek bağırsak hareketlerini düzenler. 
Enginarın sindirim açısından ekstra bir başka yararı da safra kesesi üzerindeki etkisidir. Enginarın gastrointestinal sıvıların üretimini ve salgılanmasını teşvik ettiği söylenebilir; bu da sağlıklı bir sindirime yardımcı olur .

Alınan alkolün zararlı etkisini azaltır
Enginar kandaki toksinleri vücuttan hızla yok ederek kandaki toksin seviyelerini düşürebilir. Bu nedenle, enginarlar mükemmel bir akşamdan kalma tedavisi için ideal besin kaynağıdır ve bazı insanlar, ağır içki içtikten sonra birkaç enginarın yaprağını çiğnemeyi seçerler!

Doğum Defectleri
Doğum Defectleri bebeğin anne karnında gelişmiş bir tür anomali ile doğmasıdır. Doğumsal defektler hafif veya şiddetli olabilir ve görünümü, organ işlevini ve fiziksel veya zihinsel gelişimi etkileyebilir. Çoğu doğumsal defekt hamileliğin ilk üç ayında, organlar gelişirken mevcuttur. Enginarlarda bulunan yüksek düzeyde folik asit, yeni doğanlarda sinir tüpü kusurlarının oluşmasını önleyebilir. İn vitro nöral tüp kapatma işlemi, belirli bir miktarda folatın doğru şekilde oluşmasını gerektirir, bu nedenle folik asit gebelik diyetinin önemli bir parçasıdır.

Kemik Sağlığı
Enginarlar, vitamin ve mineraller bakımından, özellikle magnezyum, fosfor ve manganez gibi mineralleri edinmek için piyasadaki en iyi besinlerdendir. Bu mineraller, kemik sağlığı ve yoğunluğunun arttırılmasının önemli bir parçasıdır ve böylece osteoporoz gibi durumların olasılığını azaltır .
Metabolik Fonksiyonlar 
Magnezyum ve Manganez, vücudun metabolik süreçlerinin her ikisinin de önemli bir parçasıdır ve enginarlarda önemli miktarlarda bulunurlar. Magnezyum vücudun her yerinde protein sentezinin önemli bir parçasıdır, ayrıca vücut tarafından kalsiyum alımını optimize eder, kemikleri güçlendirir. Manganez magnezyumdan biraz daha etkilidir ve kolesterol, amino asitler ve karbonhidratların metabolik hızlarını etkiler.



Beyin Fonksiyonlarına etkisi
Enginarın, beyin sağlığı açısından çok yönlü bir besindir. Beyin için gerekli olan oksijen bilişsel işlev için önemlidir. Beynin daha fazla oksijen almasını sağlayan, fosforun enginarda bulunan önemli bir mineral olduğu tespit edilmiştir. Fosfor eksiklikleri bilişsel yeteneğinde ciddi bir düşüşe neden olur, bu nedenle beyninizi sağlıklı kılmak istiyorsanız, bol miktarda enginar yemeye özen gösterin.

Enginarla ilgili dikkat edilmesi gerekenler
Enginarın faydaları inanılmaz görünse de, hemen hemen her yiyeceğe bağlı tehlikeler vardır ve bu konularda bilgi edinmeniz önemlidir. Bazı insanlar enginarların , özellikle enginar yaprağı özütü bakımından , etkilenen konsantrasyonlarına karşı duyarlıdırlar. Enginarlar teknik olarak devedikeni, yakupotu, papatyalar, marigoldlar veya krizantemlerle yakından ilişkilidirler. Bu alerjenlerden muzdarip birçok insan, enginar ile de kötü bir tecrübeye sahip olabilir.
Son olarak, insanları daha sık idrara çıkartır, öyle ki aşırı aktif bir mesaneden zaten muzdaripseniz, enginar bu çok da önemli olmayan koşulu daha da arttırabilir.
Aşırı enginar tüketimi bağırsak gazlarına neden olabilir

Bu özel uyarıların dışında, enginarlar mutfağın değerli ve yeri doldurulamayan bir unsurudur; Yiyin ve sağlıklı kalın!

Editör: Yeşim Toprak / [email protected]