Domuzdan insana ilk böbrek nakli yapıldı! Tıp dünyası bunu konuşuyor

Bir domuzdan alınan böbreğin insana nakledilmesi dünya genelinde gündem oldu. Tıp dünyasının konuştuğu bu nakil işlemi ile ilgili merak edilenler ve tüm detaylar arama motorlarında sıkça yer aldı.

Domuzdan insana ilk böbrek nakli yapıldı! Tıp dünyası bunu konuşuyor

ABD’nin Boston kentinde doktorların ilk defa bir hastaya genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakletmesi dünya gündeminde geniş yer buldu. Boston kentinde gerçekleşen bu nakil ile ilgili merak edilenler araştırılmaya başlandı. Massachusetts Hastanesi’nden herkesin merak ettiği konuyla ilgili açıklama geldi. Herkesin konuştuğu bu naklin 16 Mart tarihinde gerçekleştiği belirtildi. İşte detaylar…

62 YAŞINDAKİ HASTAYA DOMUZ BÖBREĞİ NAKLEDİLDİ

Tıp dünyasının konuştuğu nakil işlemi 62 yaşındaki bir hastaya gerçekleştirildi. ABD’nin Boston kentindeki Massachusetts Hastanesi’nden nakil ile ilgili gelen açıklamada, 62 yaşındaki bir hastaya 14 Mart tarihinde genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreği nakledildiği bilgisi yer aldı. Nakil işlemi gerçekleştirilen 62 yaşındaki Richard Slayman’ın sağlık durumunun iyiye gittiği belirtilirken yakın zamanda da hastaneden taburcu edilmesinin beklendiği bilgileri de yer alıyor.

‘BİNLERCE İNSANA UMUT VEREBİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜM’

Nakil işlemi gerçekleştirilen Slayman’dan gelen açıklamada ise umut dolu cümleler yer aldı. Slayman, ’11 yıldır burada hastayım. Doktorlarım nakil olabileceğimden bahsettiğinde bunun yalnızca kendime değil hayatta kalabilmek için organ nakline ihtiyacı olan binlerce insana umut verebileceğini düşündüm.’ dedi.

domuzdan-insana-ilk-bobrek-nakli-yapildi-tip-dunyasi-bunu-konusuyor.jpg

57 YAŞINDAKİ HASTAYE İLK DEFA DOMUZ KALBİ NAKLEDİLMİŞTİ

Ksenotransplantasyon tedavisi, hayvan hücre, doku veya organlarının nakil bağışı beklemekte olan insanlara nakledilmesi olarak bilinmektedir. 2022 yılının Mayıs ayında beyin ölümü gerçekleşmiş olan iki hastaya geçici olarak domuzdan böbrek nakli yapılmasıyla bu tedavi denenmişti. Diğer yandan ABD’nin Maryland eyaletinde yer alan bir hastanede 2022 yılının Ocak ayında 57 yaşındaki bir hastaya ilk defa domuz kalbi nakledilmişti. Domuz kalbi nakledilen 57 yaşındaki hasta, geçirdiği operasyondan 2 ay sonra hayatını kaybetmişti. Yine aynı hastanede 2023 yılının Eylül ayında ikinci kez domuzdan insana kalp nakli operasyonu yapılmış ve nakil işleminin yapıldığı 58 yaşındaki hasta, operasyondan 6 hafta sonra hayatını kaybetmişti.