Böreğinizin çıtır çıtır olmasını sağlayacak sos tüyosu

Çıtır çıtır bir börek için muhteşem bir tüyoya ne dersiniz? Kağıt ve kaleminizi elinize alın ve bu börek sosu tüyosunu mutlaka not edin. Tarif defterlerinizde yer alması gereken bu muhteşem püf nokta ile artık börekleriniz daha lezzetli olacak.

Böreğinizin çıtır çıtır olmasını sağlayacak sos tüyosu

Börek denildiğinde akla kahvaltı gelse de ara atıştırmalık ve akşam yemeklerinde de böreğin lezzeti vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Böreğinizin lezzetine lezzet katacak muhteşem bir tüyoya ne dersiniz? Artık böreğiniz daha lezzetli ve çıtır çıtır olacak. Börekte en önemli nokta hiç kuşkusuz iç harcı ve üzerindeki sosu. İşte böreğinizin daha lezzetli olmasını sağlayacak o tüyo…

BÖREK YAPARKEN HAMURUNUZUN KIVAMINA DİKKAT EDİN

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan börek, her sofrada mutlaka yer alan bir tat. Börke yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Bunların başında böreğinizin iç harcı ve sosu geliyor. Tabii hamurunuzun kıvamı da börek yapımında çok ama çok önemli bir ayrıntıdır. Hamurunuz çok sert veya çok yumuşak olmaması gerekir. İdeal bir hamur kıvamı için su ve un oranına dikkat etmelisiniz. Hamurunuzu yoğururken yavaş yavaş su ekleyin. Yine börek yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise yufkanızın inceliği. Yufkanız ne çok ince nede çok kalın olmamalıdır. İdeal yufka inceliği için kaliteli yufka tercih edilmelidir.

boreginizin-citi-citir-olmasini-saglayacak-sos-tuyosu.jpg

PİŞİRME VE DİNLENDİRME SÜRESİNE DİKKAT

Börek yaparken farklı iç harçları kullanmanız hem farklı bir tat hem de değişik bir lezzet ortaya çıkaracaktır. Böreğinizi patatesli, ıspanaklı, peynirli, kıymalı olarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca iç harç hazırlanırken malzemelerin doğru oranlarına dikkat edilmelidir. Böreğinizin pişirme ve dinlendirme sürelerine de dikkat etmelisiniz. Böreğinizi pişirirken altının yanmamasına dikkat edin ve üstü güzelce kızarana kadar pişirmeye özen gösterin. Böreğinizi pişirme işleminin ardından fırından çıkardıktan sonra dinlendirme süresine de çok dikkat etmelisiniz. Sıcakken böreği kesmek dağılmasına sebep olabilir.

boreginizin-citi-citir-olmasini-saglayacak-sos-tuyosu-001.jpg

MADEN SUYU İLE MUHTEŞEM BÖREK SOSU

Maden suyu ile muhteşem bir börek sosu ve leziz mi leziz bir börek ortaya çıkarabilirsiniz. Sodalı börek malzemelerini ve yapılışını sizler için derledik.

Malzemeler;

- 6 adet hazır yufka

- 200 ml yoğurt

- 200 ml süt

- 2 adet yumurta

- 200 ml maden suyu

- İç malzemesi için 300 gr az yağlı peynir, yarım demet maydanoz, 1 adet yumurta sarısı, yarım çay kaşığı karabiber

- Üzeri için Yarım çay kaşığı susam ve çörek otu, 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber

Yapılışı;

Yuvarlak bir fırın tepsisini sıvı yağ ile yağladıktan sonra kalan sıvı yağınız ile yumurta ve sütü derin bir kapta karıştırın. Maydanozlarınızı güzelce yıkadıktan sonra ince ince kıyarak üzerine peynirleri rendeleyin ve yumurta sarısıyla beraber harmanlayın. Yufkanızdan bir adet alarak fırın tepsisinin içine serin ve üzerine hazırladığınız sostan ekleyin. Ardından üstüne yufka koyarak peynirli iç harçtan koyun. Yufkanız bitene kadar bu işlemi aynı şekilde tekrarlayın. En üst kısma maden suyunu dökün ve güzelce yedirin. Ardından kalan sosu da bir yumurta ile çırparak böreğinize dökün. En son işlem olarak çörek otu, susam ve tatlı kırmızı toz biberinizi böreğinizin üstüne dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin. Böreğiniz servise hazır. Afiyet olsun…