Erken Emeklilik Yeni EYT ile Geliyor! Şartlar Sil Baştan Değişti

Yeni EYT ile milyonlara erken emeklilik geliyor. Emeklilik şartları sil baştan değişiyor, ev hanımları ve bağ-kurlular avantajlı oluyor.

Erken Emeklilik Yeni EYT ile Geliyor! Şartlar Sil Baştan Değişti

Erken Emeklilik Yeni EYT ile Geliyor! Şartlar Sil Baştan Değişti!

EYT düzenlemesinin kabul edilmesi ile birlikte yaklaşık 5 milyon vatandaş erken emeklilik hakkına sahip olmuştu. Ancak EYT'yi kaçıranlar da uzun süreden beri kademeli emeklilik ve prim indirimi düzenlemesi bekliyordu. Beklenen düzenleme Nihayet hayata geçiyor. Erken emeklilik yeni EYT yasası ile geliyor. Emeklilik şartları Sil Baştan değişiyor, Milyonlarca kişi için erken emeklilik yolu açılıyor. Yaklaşık 1.6 milyon kişi ile ilgilendiren prim indirimi ve ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi ile ilgili yeni son dakika gelişmeleri var.

EYT’yi kaçıranlar için sürpriz erken emeklilik fırsatı geldi. Milyon olacak kişinin faydalandığı emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde özellikle staj ve çıraklık mağdurları ile prim gün sayısı yüksek olan bağ-kurlular kapsam dışı kalmıştı. Bu sebeple de bir süredir yeni düzenlemeler merak ediliyordu. Kademeli emeklilik düzenlemesi ve aynı zamanda Bağ-Kurlulara prim indirimi düzenlemesi öne çıkan erken emeklilik fırsatları oldu. Torba yasa maddeleri arasında yer alan ve nisan ayı ortalarında hayata geçmesi beklenen yeni düzenlemelere ilişkin detaylar ortaya çıktı. Özellikle ikinci EYT olarak bilinen bu düzenlemelerin detayları haberimizde…

16-milyon-emekliye-mujde-17-21-nisan-arasi-11900-tl-ek-ikramiye-gibi-odeme-yapilacak-2-001.jpg

7200 PRİM SON DURUM NE? PRİM İNDİRİMİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Prim eksiği nedeniyle EYT'yi kaçıran bağ kurlular uzun zamandan beri prim indirimi düzenlemesinin hayata geçmesini bekliyor. 9000 günden 7200 güne düşecek olan prim gün sayısına ilişkin yeni detaylar var. Nisan ayı ortalarında indirimi düzenlemesi maddesinin kabul edilmesi bekleniyor. Torba yasa maddeleri arasında yer alan ve TBMM'de bulunan bu düzenleme sayesinde 1.1 milyon bağ-kurlu çalışanın erken emeklilik hakkına sahip olacağı düşünülüyor. Bağ-kurlular için EYT düzenlemesinde prim gün sayısı 9.000 gün olarak belirlenmiş bu durumda çok sayıda bağ-kurlu prim eksiği nedeniyle erken emeklilik hakkını elde edememişti. 2. EYT olarak da bilinen prim indirimi düzenlemesi ile bağ kurlular 5 yıl erken emekli olmaya hak kazanacak.

16-milyon-emekliye-mujde-17-21-nisan-arasi-11900-tl-ek-ikramiye-gibi-odeme-yapilacak-3-002.jpg

EV HANIMLARINA PRİM DESTEĞİ GELİYOR

Beklenen önemli düzenlemelerden biri de ev hanımlarına isteğe bağlı sigorta primi desteği oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıl seçimlerden sonra bu konuda önemli açıklamalarda bulunmuş emeklilik sisteminde önemli reformlar yapılacağını duyurmuştu. Bu düzenlemelerden biri de ev hanımlarına erken emeklilik hakkı verecek olan isteğe bağlı sigorta primi desteği olacak. Ev hanımları isteğe bağlı sigorta girişi yaptırmaları halinde devlet üçte bir prim desteği sağlayacak. Böylelikle ev hanımları erken emekli olma hakkına sahip olacak. Aynı zamanda evlilik süresi ve çocuk sayısı da ev hanımlarının emeklilik yaşını öne çekecek.