Nikotin korona virüsün bulaşmasını engelliyor mu? Fransa'da uygulanmaya başlandı

Fransa'da korona virüse yakalanan 480 hasta üzerinde yapılan araştırmalara göre hastaların sadece yüzde 5'nin sigara içenler olduğu tespiti üzerine nikotinin korona virüsün bulaşmasını engellediği ön görüsünde bulunuldu. Nikotinin korona virüsle olan ilişkisini araştırmak için klinik deneylere başlandı.

Nikotin korona virüsün bulaşmasını engelliyor mu? Fransa'da uygulanmaya başlandı

Nüfusunun yüzde 36'sı sigara içen Fransa'da yapılan bir araştırmadan ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Çin'de yapılan benzer bir araştırma da benzer bir sonuç ortaya çıkarmıştı. Araştırmanın sonucuna göre sigara içenlerin korona virüse yakalanma oranı içmeyenlere göre çok daha düşük. Burada da nikotinin hücre resepsörlerine yapıştığı için korona virüsün bu hücrelere yapıştığını önlediği yönünde görüşler var. 


Paris'te bir hastane çalışanlarına nikotin bandı takarak hastalığa yakalanıp yakalanmadıklarını nasıl etkileyeceğini izleme kararı aldı. Ayrıca aynı hastane yatan Covid-19 hastalarına nikotin vererek semptomların azalıp azalmayacağını izleme kararı aldı. 


Fransa'dan gelen son dakika haberine göre nikotin alanlar korona virüse çok daha az yakalanıyor. Fransız nörobiyolog Jean-Pierre Changeux'nun teorisine göre nikotin hücre reseptörlerine yapıştığı için virüsün hücrelere erişimini ve vücutta yayılımını engelliyor. AFP'nin aktardığına göre Fransa'da araştırmacılar, bu konuda daha geniş çaplı klinik araştırmalar yapmak için sağlık bakanlığının iznini bekliyor.

 


Nikotinin kötü etkilerini unutmayalım


Öte yandan Fransa Ulusal Sağlık Ajansı Direktörü Jerome Salomon, "Nikotinin kötü etkilerini unutmamalıyız." diyerek halka sigara kullanımı konusunda uyarıda bulundu. Fransa'da resmi verilere göre her yıl 75 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor.