2017 Güneş gözlüğü modelleri Kaliteli güneş gözlüğü nasıl olmalı?

Güneş gözlükleri güneşin göz kamaştırıcı ışınlarından korunup konforlu bir görüş sağlamak için kullanıldığı gibi güneşin yaydığı ultraviyole yani morötesi ışınların göze verebileceği zararlardan korunmak için de kullanılır. Her ne kadar ilk kullanım amacı sağlık için olsa da güneş gözlükleri kadın ve erkekler için vazgeçilmez aksesuarların başında geliyor.

2017 Güneş gözlüğü modelleri Kaliteli güneş gözlüğü nasıl olmalı?
Kaliteli bir gözlükle gözümüzü güneş ışınlarından korurken doğru yüz hatlarımıza uyacak bir gözlükle şıklığımıza şıklık katabiliriz. Yazık ki sadece aksesuar amaçlı kullanılan ucuz güneş gözlükleri bize şıklık katarken aynı zamanda sağlık için tam ters bir etki oluşturabilir.

Kaliteli bir güneş gözlüğü nasıl olmalı

Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ve gerekli özelliklerin satın alacağınız gözlükte olup olmadığını sorunuz. Fiyat kaliteyi belirlese de pahalı olan gözlük iyi gözlüktür düşüncesi yanlış bir tespittir.

UVA ve UVB ışınlarından koruma derecesi

Güneş gözlüğü alırken en dikkat edilmesi gereken husus gözlük camlarının ultraviyole ışınlarını blokaj derecesi. Gözlüğün UVA ve UVB blokaj derecesi %99 ve üzeri olması gerekmektedir. Gözlüğün ayna kaplamalı ya da çok koyu camlı olması UVA ve UVB ışınlarını geçirmediği anlamına gelmemektedir. Bu ışınlar için gözlük camları özel kaplamalar ile korunaklı hale gelmektedir


UV 400 nedir?

UV 400, camın içinden geçen ışınların altındakilerin bloke edildiği dalga boyunu iade eder. Gündelik kullanım esasında bu değer oldukça yeterlidir fakat plaj veya dağlık bölgelerde yetersiz kalabilir.


Emilim derecesi nasıl olmalı

Emilim veya diğer adıyla absorbsiyon işlevidir. Yani renkli gözlük camlarının ışığı geçirme oranıdır. Gözlük camları farklı emilim derecelerine sahiptir. Gözlüğünüzün emilim derecesini optikçinize sormalısınız. Gözlük camınızın emilim derecesi örneğin %65 ise gelen ışığın %35’i göze ulaşıyor geri kalanı emilerek ya da yansıtılarak bertaraf ediliyor demektir. Kuzey kesimlerde %50 ila %70 arası emilim değeri yeterlidir. Çok aydınlık ortamlarda plaj veya karlı arazide %85 oranına yönelmek gereklidir. 


Camın rengi önemlidir

Gözlük camının rengi ve koyuluğu UVL ışınlarını geçirme konusunda bir kıstas değildir ama doğal renklerin doğru algılanmasında etkenlikleri mevcuttur. Kahverengi ve füme renkli camlar, doğa ve çevre renklerini algılamakta en az hataya neden olan camlardır. Diğer renklerde ise insan gözünün alışması için belirli bir süre geçmesi gerekir. Avrupa normlarına göre, gözlük camı rengi, trafik işaretlerinin ve sinyallerinin renklerini farklı algılatmayacak şekilde olmalıdır. Özellikle numaralı güneş gözlüklerinde kahverengi camlar uzmanlar ve optikçiler tarafından önerilmektedir.


Güneş camlarının kalitesi nasıl kontrol edilir.

Öncelikle güvenilir optik mağazalarından gözlük almaya dikkat edilmesi gerekiyor. Kaliteli gözlük camlarında kabarcık pul ya da bir düzensizlik olmaz. Parmakla bastırılınca cam esnemez. Güneş camının içinden bakarak odaklanılan bir nesnede gözlük, gözlük hareket ettirilince görüntüde deformasyon ve kayma oluşmaz.


CE işareti var mı?

1 Temmuz 1995 tarihinden bu yana, CE işareti bulunmayan güneş gözlüklerinin Avrupa Birliği sınırları içinde alım-satımı yasaktır. CE işareti, ürüne imalatçısı veya ithalatçısı tarafından kazandırılır ve ürünün minimum kalite standartlarına uygun olduğunu garantiler.


Güneş gözlüğü alırken kullanım alanınız önemli

Gündelik hayatta dolaşırken kullandığınız gözlükle beyaz kum veya karlı ortamlarda kullandığınız güneş gözlüğü özellikleri farklıdır. Sürekli yaşadığınız bölgenin şartlarına uygun gözlük camını tespit edip almanız sizin için daha uygun olacaktır. Bunun yanında gündelik hayatınız ya da iş hayatınızı daha çok kapalı ortam mı yoksa dışarıda mı geçirdiğinizde gözlük seçiminde önemli bir yer tutmaktadır. Günün büyük bir çoğunluğu dışarı ortamda geçiren kişilerin gözleri güneş ışığına daha çok maruz kalacağı için gözlük camlarında ayrıca bir itina göstermeleri gerekmektedir. Araba kullanan kişilerin güneşli zamanlarda gözlük kullanmaları oldukça önemlidir. Güneş ışığına uzun zaman maruz kalıyor ve bu süre içinde araçla seyir halinde çok vakit geçiriyorsanız iyi bir güneş gözlüğü edinmeniz şart. Uzun süre araba kullananlar için alacakları güneş gözlüğünün çerçeve ve saplarının ince olması görme alanını kısıtlamamak için önemlidir. Aksi halde aşağı-yukarı ve sağa-sola bakarken görme alanları kısıtlanmış olur.


Yüz şekline göre güneş gözlüğü nasıl olmalı?


Yuvarlak yüz şekli

Köşesiz, eni ve boyu eşit, dolgun bir yüze sahipseniz yüzünüzü daha ince ve uzun gösterecek güneş gözlükleri seçmelisiniz. Köşeli çerçeveleri tercih edin. Gözlük sapınızı daha kalın seçerek yüzünüzü daha uzun gösterebilirsiniz. Çok yuvarlak gözlüklerden uzak durmalısınız.

Oval yüz şekli

Hemen her gözlük modelinin yakışacağı bir yüz şekline sahipsiniz. Çerçeve seçimlerinizin yüzünüzle orantılı olmasına dikkat ediniz. Çerçevenin genişliği yüzünüzün en geniş kısmını geçmemesine dikkat ediniz.



Diktörtgen/Kare yüz şekli

Dikdörtgen ya da kare şeklindeki köşeli yüz tipine sahipseniz. Çerçeve tercihiniz yuvarlak hatlı gözlükler olmalıdır. Gözlük saplarınızı daha ince seçerek yüzünüzü daha kısa gösterebilirsiniz. Cat eye tarzı gözlükler sizin için oldukça idealdir.


Üçgen yüz şekli

Dar bir alın ve geniş bir çene yapısına sahipseniz, alt çerçevesi olmayan gözlük modelleri ve şakaklarla aynı hizada ve genişlikte olan gözlükler tercih edilmeli.


Kalp yüz şekli 

Yüz yanaklardan ve çeneye gidildikçe daralan yüz şeklidir. Gözlüğünüz göz seviyesinin altında kalarak yüzünüzün alt kısmını daha geniş gösterecek çerçeveler seçmelisiniz. Alçak saplı gözlükler daha dengeli bir görüntü oluşturacaktır.



Elmas yüz şekli 

Alın, göz hisazı ve çene dar, aradaki elmacık kemikleri yüksek ve belirgindir. Eşkenar dörtgen görüntüsündeki yüz şeklidir. Üst kenarları belirgin çerçeveler seçmek anlınızı geniş gösterecektir. Alçak saplı gözlüklerden uzak durmalısınız. Çerçeveniz düz ya da yuvarlak olabilir



2017'DE TREND OLAN GÖZLÜKLER