2017'de ilk cemre havaya ne zaman düşecek?

Sert geçen kışla bebaber cemrelerin ne zaman düşeceği merak ediliyor. 2017 yılında ilk cemre havaya düşecek. Baharın müjdecisi olarak bilinen cemrelerle birlikte hava sıcaklıklarının artması da bekleniyor. İşte 2017 Cemre tarihleri..

2017'de ilk cemre havaya ne zaman düşecek?
2017'de Cemrelerin ne zaman düşeceği merak ediliyor. Sert geçen bir kışın ardından baharın müjdecisi olan ve Arapça'da 'kor halindeki ateş' anlamına da gelen Cemrelerin düşüş tarihini sizin için araştırdık.

Birer hafta arayla düşen cemreler ilk önce havaya,sonra suya,ardından da toprağa düştüğü ve onları ateşiyle ısıttığına inanılır. İşte Cemre düşme tarihleri...

İlk Cemre 19-20 Şubat tarihinde havaya düşecek. 2. Cemre 5-6 Mart tarihlerinde suya düşecek. 3. Cemre 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşecek. Cemrelerin düşmesinin ardından havaların ısınması ve toprağın da ısınarak özellikle doğu bölgelerde yeşillenmeler başlaması bekleniyor. 

Halk cemrenin düşüş sırasına göre önce havanın ısındığına sonra su ve yerin ısındığına inanır. Ancak bu coğrafi bilgilerle çatışmaktadır. Çünkü; güneş ışınları önce toprağı ısıtmaktadır. Yerden yansıyan ışınlar havayı ısıtır.

CEMRE DÜŞMESİ İNANCININ KÖKENİ

Arapça kökenli bir kelime olan "cemre"'nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.


Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ denilmektedir.


ANADOLU HALK TAKVİMİNE GÖRE..

Anadolu'da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, ''kasım günleri'' ve ''Hızır günleri'' olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor. Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım'da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs'ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor. Hızır günleri ise 6 Mayıs'ta başlıyor ve 7 Kasım'a kadar 186 gün sürüyor. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor.