Engelsiz Yaşam Vakfı’ndan yardım eli

Gözleri kör olma noktasına gelen üniversiteliye Engelsiz Yaşam Vakfı sahip çıktı

Engelsiz Yaşam Vakfı’ndan yardım eli

Engelsiz Yaşam Vakfı “keratokonus” teşhisikonulan ve gözlerinde yüzde yetmişgörme kaybı yaşayan 21 yaşındaki üniversiteli Asel Orhan’a yardım eli uzattı.Genç kızı Malatya’dan İstanbul’a getiren vakıf, İstanbul Fatih’dekiGlobal Göz Tıp Merkezi ile işbirliği yaparak Op.Dr. Hasan Oğuzhan’nın uzmanlığında tedavisini üstlendi. Asel,atlı ay sürecek olan uzun ve ciddi bir tedavi sonunda sağlığına kavuşacak.


Önünde engelolan herkese yardım eli uzatma felsefesinden yola çıkarak kurulan EngelsizYaşam Vakfı, sağlık problemi yaşayanüniversiteli genç kıza yardım eli uzattı. Malatya'da yaşayan 21 yaşındaki Asel Orhan, TokatGaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nde eğitimgörüyor. Ancak bir süre önce gözlerinden rahatsızlandı ve  “keratokonus” teşhisi konularakameliyat masasına yattı. Teşhis geç konulduğu için tam bir iyileşme sağlanamadıve gözleri yüzde 60-70 kadar görme kaybı yaşıyor. Bu durumun eğitim hayatını neredeysedurma noktasına getirdiğini söyleyen Asel "Her şeyi çok bulanık görüyorum ve bu durum hem hayatımı hem deeğitim hayatımı ciddi ölçüde zora soktu. Arkadaşlarım derslerimi bana anlatarakeğitimimi zorlukla sürdürüyorum" diyor. Vakf başkanı AtillaKaplakarslan’da Asel Orhan’nın tedavisinin yakından takip edileceğinibelirterek “25 bin lira gibi bir tedavimasrafı da kızımız için ciddi bir problemdi. Bu konu da yardımcı olan herkeseçok teşekkür ederiz. Bir engeli daha ortadan kaldırmış olduk” dedi.


Tedavi altı ay sürecek…

Gözlerindeki “keratokonus” hastalığınhızlı ilerlemesinin durdurulmasına ve daha sonra da tedavisine başlanacak olanAsel Orhan’ı tedavi edecek Op.Dr.Hasan Oğuzhan da “Genç kızımız yüzde 60-70 kadar görme kaybı yaşıyor ve sadece yüzdeotuz görebiliyor. Bu hastalık önce durdurulmalı ve ardından da tedavi sürecinebaşlamalıyız. Ciddi bir tedavi süreci ile altı ay sonra düzelecektir. Buhastalıkta erken teşhis çok önemli” dedi. Op.Dr.Hasan Oğuzhan ebeveynleride uyararak “keratokonus hastalığı küçük yaştaki çocukların elleriyle gözleriniovalayarak kaşımalarının da hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır.Gözler kesinlikle ovalanarak kaşınmamalı ve tatilde olduğunuz şu günlerdeçocuklar göz muayenesinden geçirilmeli. Erken teşhis çok önemli” dedi.


(Keratokonus nedir: korneadenilen ve gözün en önündeki saat camı gibi olan saydam kırıcı tabakanınilerleyici bir şekilde incelerek öne doğru konik tarzda uzaması şeklindetanımlanabilir. Tedavi edilmediğinde ciddi görme sorunlarına yol açıyor veergenlik veya 20'li yaşlarda özellikle de genç kadınlarda daha sık görülüyor)