Bir tanesi bile zehir saçıyor!

Et ve tavuk suları yemeklerin lezzetini ve besin değerini artırmaktadır. Yemeklerin lezzetine lezzet katmak isteyenler et ve tavuk sularını sık sık tüketmektedir.

Bir tanesi bile zehir saçıyor!

Fakat birçok kişi et, tavuk suyu yapımının zor olduğunu düşünebiliyor. Bu sebeple bulyon kullanımını tercih etmek durumunda kalıyor. Bulyonların faydalı olduğuna dair bir yanılgı mevcut. Uzmanlar et ve tavuk bulyonlarının sağlık için büyük tehdit oluşturduğunu ve bir küpünün bile adeta zehir saçtığını önemle altını çiziyor.

bir-tanesi-bile-zehir-saciyor.jpg

Yemeklerin tadını daha lezzetli yapmak için birçok malzeme bulunmaktadır. Bu malzemelerden bazılarını elde etmek zor olduğu için hazır versiyonları kullanılmaktadır. Fakat yemeğin lezzetli ve pratik olması için kullanılan bu malzemeler sağlığı büyük oranda tehdit etmektedir. Dünyanın en zararlı yiyeceği olarak adlandırılan bulyonlar birçok kişinin mutfağında yer alıyor. Bulyonlar sayısız hastalığa davetiye çıkarıyor. Bulyonlarda Mono sodyum glutamat (MSG) isimli zararlı madde bulunmaktadır. Çin tuzu olarak adlandırılan bu madde uzmanlar tarafından tehlikeli olarak tanımlanıyor. Birçok hastalığa yol açarak vücudu mahveden ürünün zararları ise gerçekten akıllara durgunluk veren cinsten. Bulyonun içerdiği kimyasallardan ötürü, vücut ‘Çin Restoranı Sendromu’ adlı toplu bir reaksiyona giriyor ve düzenli olarak yemeklerde tüketildiğinde; anormal kalp atışı, nefes almada güçlük, beyin sisi ve hatta Alzheimer gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bulyonların bu denli zararlı olmasının nedeni, içeriğinde yer alan Mono sodyum gluatamat (MSG) isimli katkı maddesidir. Bulyonların içinde bulunan ve yemeklere et aroması kazandırmak için kullanılan MSG, kişinin merkezi sinir sistemine zarar vermektedir. Alzheimer, Parkinson, Epilepsi (sara) ve Huntington hastalıklarının oluşmasına sebep olmaktadır.

bir-tanesi-bile-zehir-saciyor-001.jpg

Açılımı mono sodyum gluatamat olan MSG, lezzet arttırıcı etkili kimyasal bir üründür. Çin tuzu olarak tanınan bu ürün fazla tüketildiğinde; Epilepsi, Parkinson, Alzeimer, Huntington, pankreas hasarı, göz retinasında büyüme, yağ birikimi, insülin artışı, obezite gibi sağlık sorunlarına sebebiyet vermektedir. MSG tüketimi ayrıca yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet, böbrek ve karaciğerde tahribata kadar yol açmaktadır. İçeriğinde MSG olan ürünler arasında; et bulyon, tavuk bulyon, cips, dondurma, renkli yoğurt ve hazır çorba yer almaktadır. Bu ürünlerin özellikle hamilelik döneminde kullanılması, uzmanlar tarafından oldukça sakıncalı bulunmaktadır. Hamilelikte MSG içeren gıdaların tüketilmesinin büyük zararı ise plasentayı geçerek direk bebeğe zarar vermesi olarak yorumlanıyor.