Bitki Çayı Çeşitleri Nelerdir? Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli?

Milattan sonra 1. yüzyılda sadece tıbbi amaçlarla tüketmeye başladığımız bitki çayları, günümüzde de giderek genişleyen bir tüketici kitlesine sahip.

Bitki Çayı Çeşitleri Nelerdir? Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli?

İnsanlar, binlerce yıldır güzellikten sağlığa pek çok alanda bitkilerden faydalanıyor. Eski çağlarda Çin, Mısır ve Yunan uygarlıklarında bitkilerin tıbbi faydaları için çay halinde tüketildiği görülmüştür. Milattan sonra 1. yüzyılda sadece tıbbi amaçlarla tüketmeye başladığımız bitki çayları, günümüzde de giderek genişleyen bir tüketici kitlesine sahip. Zamanla sadece güzel aroması sebebiyle tercih edilen bitki çayları özellikle soğuk havalarda içinizi ısıtacak faydalı bir tercihtir. Beta Tea, dünyanın dört bir yanından toplanıp özenle işlenen bitkileri, sizler için keyif yudumlarına dönüştürüyor. Bitkilerden alacağınız faydanın yanında, lezzetiyle de ön plana çıkan Beta Tea, çay keyfinizi ikiye katlıyor.

Bitki çayı nasıl yapılır?

Bitkilerin çiçek, meyve, kabuk ve yaprak kısımlarının sıcak veya kaynayan suda demlenmesiyle elde edilen içecek bitki çayı olarak adlandırılır. Demleme sıcaklığı, süresi ve şekli değişmekle beraber, bitkilerin yetişme, toplanma ve muhafaza şekilleri de çayın lezzetini etkiler. Sıcak tüketimi yaygın olsa da son yıllarda tercihe göre değişen şekillerde, meyvelerle zenginleştirilen soğuk versiyonları, trend haline gelmiştir.

Bitki çayı çeşitleri

Çayı oluşturan bitkiler bölgelere göre değişiklik gösterir. Yeşil çay, ıhlamur, papatya ve ada çayı gibi tanıdık türlerin yanı sıra bölgelere özgü bitki çayları da küreselleşen dünyada hızla yayılıyor. Türkiye’nin ilk ithal çay firması konumundaki Beta Tea, yüzlerce çeşit bitkiden elde edilen çaylarını tüketiciye sunuyor. Rooibos, oolong, mate, matcha ve beyaz çay, geniş ürün yelpazesindeki bitki çaylarından bazılarıdır. Bitki çayları tek başlarına tüketildiği gibi birkaç çeşit karıştırılarak da keyifle içilir. Her zevke, yaşa ve beklentiye uygun bitki çayı bulmak mümkündür.

Türkiye’de Bitki Çayı

Beta Tea, Türkiye’yi ithal çaylarla tanıştırıp ülkemizdeki çay kültürünün gelişmesine yardımcı olmadan önce ağaçlardan ve yabani otlardan toplanan çeşitli yaprakların demlenmesiyle bitki çayları tüketiliyordu. Özellikle şifa niyetine ıhlamur, rezene gibi bitkiler demlenip Bitki Çayı şeklinde tüketiliyordu. Beta Tea çay çeşitlerini insanlara sunduktan sonra bilinen yanlışlar değişmeye başladı. Tüketiciler Beta Tea satış noktalarında tanımadığı yüzlerce çay çeşitlerini göre göre Bitki Çayı ve diğer çaylar hakkında daha fazla bilgi sahibi olup damat tatlarını geliştirdi. Bitki çayları meraklıları Beta Tea’nin satış noktaları veya betateashop.com sitesindeki çeşitleri inceleyerek farklı lezzetlerle tanışıp damak tatlarına uygun çayı bulabilirler.

Bitki Çayı Hakkında Bilinen Yanlışlar

Halk arasında bitki çaylarını kilo vermek ve çeşitli tedavi yöntemleri için kullanan insanlar var olabiliyor. Kulaktan dolma bilgiler ve söylemlerle insanları yanlış yönlendiriyorlar. Bitki çayı bir ilaç değil sadece bir içecek türüdür. Bu sebeple uzman bir doktora danışmadan bitki çaylarını tedavi v.b yöntemler için tüketmemelisiniz.