Kadir KORKMAZ

Kadir KORKMAZ

Düğün yapacaklara ÖTV müjdesi

Hükümetin aldığı karar tam zamanında atılan bir adımdı. Hem ekonomik hem sosyal sonuçlar doğuracak 3 aylığına ÖTV’nin kaldırılması ve KDV’de indirime gidilmesi aslında test edilmiş ve sonuçları alınmış bir uygulama. 


2008 küresel krizinin ardından hükümet piyasaları canlandırmak ve iç piyasadaki tüketimi arttırmak için bir iki sektörü destekleme kararı almıştı. Yaz geliyordu ve düğünler vardı ve en çok para buralara harcanıyordu. Hükümet aldığı kararla düğün sektörünü direkt ilgilendiren Beyaz Eşya ve Mobilya sektörünü ve haliyle bunlardan etkilenen 30 sektörü ilgilendiren bir adım atarak ÖTV’yi kaldırmış ve KDV’yi indirmişti. 



Dün yaptığım araştırmalarda sektör temsilcileri indirimden oldukça memnun. Ortalama yüzde 10’luk bir fiyat indirimine tekabül edecek olan ÖTV-KDV adımından sonra düğün yapacak çiftler rahat bir nefes alacak ve bu artan yüzde 10’luk para başka bir yaraya derman olacak. Malum düğün yapanın masrafları bitmez..



İç piyasada da hareketliliğin tamda azaldığı dönemde atılan bu adım,dışarıdan kredi derecelendirme kuruluşları ve ardından Dünya Bankası aracılığıyla baskı altına alınmak istenen ve tedirginlik oluşturulmaya çalışılan bir ortamda hem vatandaşa hem de ekonomiye ilaç gibi geldi. Hükümetin referandum öncesi bu ve benzeri adımlar atması bekleniyor. 



Anketlere göre Türkiye seçime gittiğinde baktığı ilk şeylerin arasında memleketin ekonomik durumu geliyor. Çünkü cepte para,sofrada aş olmayınca siyasetin çokta bir önemi olmuyor. Ak Parti hükümetinin 1 aydır ekonomik alarmda olmasının nedeni birazda bu..Düşünsenize referanduma aylar kala Dolar’ın 4 liraya çıktığını,enflasyonun çift haneli rakamlara ulaştığını.. Millet Başkanlık gelmeden ekonomi kötüye gitmeye başladı demez mi? Karışık olan kafalar daha da karışmaz mı? Bence karışır..