Umut BİRİCİK

Umut BİRİCİK

Doların düşme nedeni içerden değil sahibinden!

Donald Trump’un koltuğa oturmasından sonra dolara bir haller oldu. Türkiye’de Merkez Bankası’nın yaptığı müdahalenin devamı Trump yönetimi getirdi desem yeridir. Çünkü Trump ve ekibi “Euro çok zayıf” diyerek doların çok güçlü olduğunu ve bunun Amerika’ya kaybettirdiğini söylemişlerdi.


Ocak ayında alıp başını giden dolar 3.94’lere varınca Merkez Bankası dur dedi ve müdahaleyi yaptı. O günden bu güne dolarda başlayan düşüş sahibinden gelen haberlerle daha da hızlandı. Örneğin dün Amerika’dan gelen Tarım Dışı İstihdam Verisi’nin beklentilerin üstünde olması dolarda 0,6 puanlık bir düşüşe neden oldu. 


Donald Trump’un koltuğa oturması FED kararlarını da etkilemeye başladı. FED Başkanı Jennet Yellen’i görevden alacağım diye seçim vaadinde bulunan Donald Trump’un Doların çok güçlü olmasını söylemesinin ardından FED’te 2017’deki 3 faiz arttırımını ötelemişe benziyor. 


Zira 1 Şubat toplantısında herhangi bir faiz artırımı kararı alınmazken,Mart ayında da FED çok faiz artıracak gibi görünmüyor. FED’in faiz artırımını ötelemesi gelişmekte olan piyasalara yarıyor. Dikkat edin FED’in kararından sonra Türkiye’de borsaya anormal bir para girişi olmaya başladı ve çoğunluğu yabancı kökenli. Gelişmekte olan piyasalar FED’in şahinden güvercine dönmeye başlayan tutumundan nasibini almaya başladı. 


Türk Lirası’da dolar karşısında dünyada en değerlenen yerel para olma yolunda ilerlemeye başladı. 3.94’ten başlayan düşüş 3.68’e kadar geldi. Dolarda 3.60’ları görmenin şaşırtıcı olmayacağını diyenler var. 


Bu anlamda hükümetin küresel kriz sonrası aldığı ÖTV hakkından 3 ay vazgeçme ve belli sektörlerde KDV’yi indirme hamlesini de takdir etmek lazım. Zamanında atılmış çok doğru bir adım. Hem piyasalara can suyu olacak,hemde ekonomik ortamı daha pozitif artıracak ve sektör temsilcilerinin söylemlerine göre özellikle mobilya sektöründe daha kaliteli ürünlerin yapılmasına imkan vererek ticaret hacmini arttıracak bir gelişme..


Bakalım Şubat’ın 2. Haftasında piyasalar 1. Haftadaki kadar mutlu eden bir seyirde olacak mı! Şubat ayı veri akışı bakımından sakin bir ay ve piyasaların daha çok kendi iç dinamikleriyle hareket edeceği bir ay olacak.