Selçuk Bayraktar Akıncı İHA hakkında konuştu! İran Cumhurbaşkanı’nın helikopterini bulmuştu

Tüm dünya İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin helikopter kazasında hayatını kaybetmesini konuşuyor. Helikopteri arama kurtarma çalışmalarına katılan Akıncı İHA ile ilgili Selçuk Bayraktar’dan açıklamalar geldi.

Selçuk Bayraktar Akıncı İHA hakkında konuştu! İran Cumhurbaşkanı’nın helikopterini bulmuştu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin içinde bulunduğu helikopter 19 Mayıs Pazar günü kaza geçirdi. Helikopterin düşmesi sonucu İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti. Reisi’nin helikopterinin bulunması için başlatılan arama kurtarma çalışmalarına Türkiye’den Akıncı İHA da katıldı. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Akıncı İHA’yı ve yapılan arama kurtarma çalışmasını değerlendirdi. Bayraktar, İran’ın talebi üzerine silahsız İHA uçurduklarını söyledi. İşte detaylar…

‘TSK TÜM DÜNYAYA DAMGASINI VURACAK BİR KURTARMA OPERASYONU GERÇEKLEŞTİRDİ’

Arama kurtarma çalışmalarında hem hava şartlarının hem de coğrafyanın zorluğuna dikkat çeken BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, rüzgarın 160 kilometreye yakın olduğunu söyledi ve o şartlarda insanlı hava aracının zaten uçamayacağını, insansız da bu şekilde hızlı harekete edecek ve o manevraları yapacak AKINCI’dan başka olmadığını söyledi. Arama için ilk olarak silahlı AKINCI’nın yola çıkacağını fakat İran tarafı istemeyince silahsız bir AKINCI hazırlandığını aktardı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tüm dünyaya damgasını vuracak bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdiğini söyleyen Selçuk Bayraktar, ‘AKINCI, yoğun hava muhalefetinin olduğu şartlarda ve zorlu bir coğrafyada, vadilerin içine girerek bu görevi gerçekleştirmek durumunda kaldı. O şartlarda bunu gerçekleştirebilecek dünyada insanlı hava aracının görev yapması mümkün değil. Çok tehlikeli. İnsansız hava aracı da bir tek AKINCI var gibi. Bu yetenekte hava aracı olsa dahi bunu bu şekilde hızlı kullanabilecek bir kuvvet de dünyada yok. Bu operasyon kabiliyeti tüm dünyaya damgasını vurdu.’ dedi.

selcuk-bayraktar-akinci-iha-hakkinda-konustu-iran-cumhurbaskaninin-helikopterini-bulmustu.jpg

TÜRKSAT UYDULARI KULLANILDI

Böylesine elim bir olayın yaşanmasının hiçbir zaman istenmeyeceğini dile getiren Selçuk Bayraktar, ‘Bizim milletimizin de hem inancının hem de manevi gücüyle birlikte maddi gücünün de ne olduğunu tüm dünya görmüş oldu. Ben bu anlamda bu ülkenin bir mühendis evladı olarak hem Türk Silahlı Kuvvetlerimizle hem bu mühendis kardeşlerimizle iftihar ettiğimi söyleyebilirim.’ dedi. İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopterini arama kurtarma çalışmalarında Türkiye’nin görevlendirdiği Akıncı İHA, 3 saat 19 dakikada helikopterin enkazını buldu. Enkazın nasıl bulunduğunu anlatan Selçuk Bayraktar, ‘Arazide derin vadiler var. Siz o vadinin içine ancak girdiğinizde görüntü alabiliyorsunuz. Akıncı, 9 bin 700 fitin altına inerek, vadilerin arasında manevra yaparak uçmak zorunda kaldı. Normalde hiçbir insanlı hava aracı o şartlarda bunu yapmaz. İnsansızlar da asla yapmaz. Böylesine sınır ötesi bir operasyon için uydu haberleşmesine ihtiyacınız var. Türksat uyduları kullanıldı. Orada da herhangi en ufak bir aksaklık olmadan bu görev tamamlandı.’ dedi.

selcuk-bayraktar-akinci-iha-hakkinda-konustu-iran-cumhurbaskaninin-helikopterini-bulmustu-001.jpg