Asgari ücret ve emekliye yeni zam talimatı Erdoğan'dan geldi
Ankara kulislerinde konuşulan iddialara göre, ekonomi yönetimi seçim sürecine yönelik yeni bir ücret politikası üzerinde çalışıyor. Asgari ücrete ek zam ve emekliler için refah payı yeniden gündemde.
Siyaset ve ekonomi çevrelerinde dikkat çeken yeni bir iddia ortaya atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında gerçekleştiği öne sürülen görüşmede, seçim öncesi ekonomik adımların masaya yatırıldığı konuşuluyor. Özellikle asgari ücret ve emekli maaşlarına yönelik olası düzenlemeler, kulislerde en çok tartışılan başlıklar arasında yer aldı.
Seçim hazırlıkları ekonomiye yansıyor iddiası
İddialara göre, 2027’de yapılması planlanan olası bir erken seçim için siyasi hazırlıklar hız kazanırken, bu sürecin ekonomi politikalarına da yansıması bekleniyor. Ankara’da konuşulanlara göre, hükümetin seçim öncesi toplumsal beklentilere yanıt verecek adımlar üzerinde çalıştığı ifade ediliyor.
Gazeteci Hilal Köylü tarafından dile getirilen kulis bilgilerine göre, ekonomi yönetimi daha önce yaz ayları için planlanan bazı düzenlemeleri yıl sonuna erteledi. Bu değişiklikte bölgesel gelişmelerin ve küresel ekonomik dengelerin etkili olduğu belirtiliyor.
Asgari ücrete “ek zam” formülü gündemde
Ekonomi kulislerinde öne çıkan en dikkat çekici başlıklardan biri ise asgari ücrette yapılması planlanan olası artış. İddiaya göre, yıl sonunda enflasyon oranına ek olarak yaklaşık yüzde 20 seviyesinde bir seyyanen zam seçeneği değerlendiriliyor.
Bu adımın, özellikle dar gelirli kesimlerin alım gücünü artırmayı hedeflediği ve seçim sürecine ekonomik açıdan daha güçlü bir tabloyla girilmesinin planlandığı ifade ediliyor.
Emekliler için refah payı geri mi geliyor?
Emeklilere yönelik düzenlemeler de yeniden gündemde. Uzun süredir yalnızca enflasyon farkı kadar artış yapılan emekli maaşlarında, yıl sonu itibarıyla “refah payı” uygulamasının yeniden devreye alınabileceği konuşuluyor.
Bu olası değişiklikle birlikte, emekli aylıklarında daha yüksek oranlı artışların gündeme gelmesi bekleniyor. Ancak söz konusu iddiaların henüz resmi bir açıklamayla doğrulanmadığı da vurgulanıyor.