SGK’dan kritik uyarı! İşten ayrılan ve ayrılacak olanlara kötü haber

SGK’dan milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni uyarı geldi. Geriye dönük prim borcu konusunda kritik gelişme açıklandı. İşte detaylar…

SGK’dan kritik uyarı! İşten ayrılan ve ayrılacak olanlara kötü haber

Şirket yöneticilerine kritik uyarı. SGK borcu görev bitti diye bitmiyor. Görevden ayrılsalar bile şirket yöneticileri, geçmiş döneme ait SGK prim borçlarından sorumlu tutulabiliyor. Özellikle limited ve anonim şirket ortakları için mevzuattaki detaylar dikkat çekiyor.

ŞİRKETTEN AYRILSANIZ BİLE SORUMLULUK DEVAM EDEBİLİR

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçlarında sorumluluk yalnızca aktif yöneticilerle sınırlı değil. Şirket ortakları ve yöneticileri, görevden ayrılsalar dahi belirli şartlar altında geçmişe dönük borçlardan yükümlü olabiliyor. Bu durum, özellikle limited ve anonim şirket yapılarında görev alanlar için ciddi riskler barındırıyor.

LİMİTED ŞİRKETLERDE ORTAKLAR HİSSE ORANINDA SORUMLU

Limited şirketlerde ortaklar, şirketin SGK'ya olan borçlarından hisseleri oranında sorumlu tutuluyor. Ancak bu sorumluluk, borcun şirketten tahsil edilememesi durumunda devreye giriyor. Ortaklık değişikliği yaşandığında, eski ve yeni ortaklar geçmişe dönük borçlar için müteselsilen (zincirleme şekilde) sorumlu sayılıyor.

Ayrıca şirketin müdürlük görevini üstlenen ortaklar, hisse oranlarına bakılmaksızın tüm borçlardan doğrudan sorumlu kabul ediliyor.

ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU VE SERMAYE DETAYI

Anonim şirketlerde ortaklar genellikle prim borçlarından sorumlu tutulmasa da, taahhüt edilen sermayenin henüz ödenmemiş kısmı kadar sorumluluk doğabiliyor. Daha kritik olan ise, şirketin yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilerinin sorumluluğu.

Bu kişiler, görev süreleri içinde doğan SGK borçları ödenmediği takdirde şirketle birlikte müteselsilen sorumlu oluyor. Görevden ayrılmış olsalar bile, geçmiş döneme ait prim borçları nedeniyle hukuki yükümlülükleri devam edebiliyor.

SORUMLULUKTAN KURTULMANIN YOLU: RESMİ BİLDİRİM

Görevden ayrılan yöneticilerin hukuki yükümlülükten tamamen kurtulabilmesi için Ticaret Sicili Gazetesi’ne tescil yapılması ya da noter aracılığıyla SGK’ya resmi bildirimde bulunulması şart. Bu adım atılmadığı takdirde, ileride doğabilecek borçlardan sorumlu tutulma riski devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi