Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren uygulama yarın başlıyor

Trafik ve kasko hasarlarında yeni dönem 1 Eylül’de başlıyor. Alo 193 üzerinden hasar ihbarı yapılabilecek, vatandaşlar şüpheli ve yetkisiz yapıları da SEDDK’ye bildirebilecek.

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren uygulama yarın başlıyor

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi yarın faaliyete geçiyor. SEDDK tarafından kurulan yeni sistemle trafik ve kasko sigortalarındaki hasar bildirimlerinin tek merkez üzerinden yapılabilmesi amaçlanıyor. Sigorta şirketlerinin tamamının sisteme entegre edildiği belirtildi.

HASAR İHBARI TEK NUMARADAN YAPILACAK

Alo 193 üzerinden ilk aşamada trafik ve kasko sigortalarına ilişkin hasar bildirimleri alınacak.

Vatandaşların yaptığı geçerli başvurular, durumuna göre ilgili sigorta şirketine, Güvence Hesabına veya Türkiye Motorlu Taşıt Bürosuna yapılmış kabul edilecek.

Böylece kaza sonrasında hasar sürecini başlatmak isteyen araç sahipleri için merkezi bir başvuru kanalı oluşturulacak.

EN GEÇ ERTESİ İŞ GÜNÜ ARANACAK

Hasar bilgilerinin ilgili kuruluşa ulaşmasının ardından sigorta şirketi, Güvence Hesabı veya Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu en geç takip eden iş günü içerisinde başvuru sahibiyle iletişime geçecek.

Görüşmede tazminat için gerekli belgeler, kaza tespit tutanağı, kusur oranının belirlenmesi, ekspertiz işlemleri ve tahmini onarım süreci hakkında bilgi verilecek.

Araç hasarının yanı sıra değer kaybı hesaplamasına ilişkin süreç de vatandaşlara aktarılacak.

DEĞER KAYBI İÇİN EK BAŞVURU ŞARTI KALDIRILDI

Trafik Sigortası Eylem Planı kapsamında değer kaybı süreçlerinde de değişiklik yapıldı.

Değer kaybı hesaplamalarının standartlaştırılması ve eksper atamalarında akıllı sisteme geçilmesinin ardından değer kaybı tazminatı için ayrıca başvuru yapılması şartı kaldırıldı.

Hak sahiplerinin değer kaybı tutarının maddi hasarla birlikte hesaplanarak ödenmesi hedefleniyor.

ŞÜPHELİ ARAMALAR ALO 193’E ŞİKAYET EDİLEBİLECEK

Yeni sistemin önemli amaçlarından biri de trafik kazalarının ardından vatandaşlara ulaşarak yetkisiz şekilde hasar aracılığı yaptığı belirtilen yapılarla mücadele etmek.

Araç sahipleri, kaza sonrasında kendilerini arayan ve mağduriyet yaşattığını düşündükleri yetkisiz kişi veya yapıları Alo 193 üzerinden SEDDK’ye şikayet edebilecek.

SEDDK Başkanı Davut Menteş, sistemle kazazedelere söz konusu yapılardan önce ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

MOBİL UYGULAMA DA GELİYOR

Alo 193 yalnızca telefon hattıyla sınırlı kalmayacak. Vatandaşların hasar başvurularını dijital ortamdan da gerçekleştirebilmesi için mobil uygulama ve internet sitesinin kullanıma açılması planlanıyor.

Yeni sistem 1 Eylül 2026 itibarıyla hizmet vermeye başlayacak. Ayrıca Alo 193 bilgisinin sigorta poliçelerinde görünür şekilde yer alması öngörülüyor.