Avrupa Parlamentosu Başkanı'ndan idam çıkışı

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’dan idamla ilgili sert bir çıkış geldi. Muhafetten siyasetçilerin ve gazetecilerin gözaltına alınıp ardından tutuklanmalarının endişe verici olduğu söyleyen Schulz, yaptırım tehdidinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı'ndan idam çıkışı

Türkiye’ye ekonomik yaptırımlarda uygulanabileceğinin sinyalini veren Schulz’un sözlerine hükümetten çok sert bir tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın sözleri gündeme bomba gibi düştü. “İdam getirilirse bizim kırmızı çizgimiz aşılır.” Diyen Martin Schulz,bununda Türkiye’yle Avrupa Birliği arasında süren üyelik müzakerelerinin sonu olabileceği uyarısında bulundu. 

ÜYELİK GÖRÜŞMELERİ SONA ERER

Türkiye’de idamın yeniden getirilmeye çalışılması tartışmalarının sorulduğu Avrupa Parlamentosu Başkanı, bunun çok tehlikeli bir gelişme olduğunu ifade ederek böyle bir şey gerçekleştiğinde bunun üyelik görüşmelerinin sonlandırılmasına kadar varabileceğini söyledi. Böyle bir durumun gerçekleşmesini istemediklerini söyleyen Schulz, Türkiye’den idam kararından vazgeçmesini istedi.

 

EKONOMİK YAPTIRIM UYGULANABİLİR

Türkiye –AB ilişkilerinin durması senaryosunu da  değerlendiren Schulz, “Böyle bir hal içinde muhafetten liderlerde dahil ve gazetecilerden bir takım isimlerin gözaltına alınanlara yardım etme şansımız kalmayacaktır.” Diyerek böyle bir süreci ümit etmediklerini dile getirdi. Diyaloğun sürdürülmesinden yana olduğunu söyleyen Schulz, muhalefet ve basın mensuplarına yönelik bu tutum devam ederse Türkiye’ye ekonomik yaptırımda bulunulabileceğini söyledi.

 

GÜMRÜK BİRLİĞİ GENİŞLETİLMEZ

Schulz, "Türkiye'deki durumun devam etmesi durumunda,Avrupa Birliği olarak ekonomik yaptırımlar dahil, bazı yaptırımları uygulamak zorunda kalacağız. Oysa bizim 2017'ye girmeden Türkiye'nin de üyesi olduğu gümrük birliği üzerinde yeni bir değişikliğe gitmemiz gerekiyor. Muhalefet milletvekillerinin ve basın mensuplarının tutuklanmasının ardından gümrük birliğinin genişletilebileceğini düşünemiyorum." dedi.