Cumhurbaşkanı: Bizim dışımızda herkesin hedefi petrol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 29 Ekim Kabul Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. 4 farklı askeri noktaya canlı bağlantılarla bağlanan Erdoğan, Suriye konusunda Türkiye'nin konumunu anlatarak, dış devletlerin bir damla petrolü bir damla kandan daha değerli bulduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı: Bizim dışımızda herkesin hedefi petrol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Bu kadim devlet maziden atiye uzanan köprüyü güçlü bir şekilde muhafaza etmekte kararlıdır. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmakla, aynı zamanda yeni nesillere 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirebilme imkânı da sağlamış olacağız. İnşallah Cumhuriyetimizi daha nice yıllara, çok daha güçlü, çok daha müreffeh bir şekilde taşıyacağız” dedi.

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
0:00
Fullscreen
00:00
Mute

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni’nde bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene teşrifleri için katılımcılara teşekkür ederek yurt içi ve yurt dışında yaşayan tüm vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

"Cumhuriyet'imizin ilanının 96. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Harbi'mizin zafere ulaşmasında ve yeni devletimizin kuruluşunda vazife üstlenen kahramanlarımızı saygıyla yâd ediyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

“SURİYE BÖLGEYLE İLGİLİ HESABI OLAN GÜÇLERİN MÜCADELE ALANI HÂLİNE DÖNÜŞTÜ”

Terör örgütlerinin arkalarındaki devasa desteğe rağmen Türkiye’de başarılı olamamasını sebebinin milletin dirayetli ve kararlı duruşu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, kendi millî güvenliği ve tarihî sorumlulukları söz konusu olduğunda hiç kimseye bakmadan, hiç kimseden icazet almadan sadece kendi kararı ve imkânlarıyla istediğini yapabileceğini göstermiştir” dedi.

Türkiye'nin terörle mücadelesiyle, Batı ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada terör örgütleri karşısında sergilenen ikircikli, ikiyüzlü tavrı ifşa ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekâtı için kendisini arayan Batılı liderlerin neredeyse hiçbirinin terör örgütü tarafından şehit edilen ve yaralanan vatandaşlara ilişkin üzüntü beyanında bulunmamasını eleştirdi.

“Türkiye'den başka her kim Suriye meselesinde derdinin insan hakları, masumların canı, Suriye halkının geleceği olduğunu iddia ediyorsa açık konuşuyorum yalan söylüyor” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye dışında Suriye ile ilgilenen ülkelerin öncelikli amacının petrol kaynaklarını kontrol etmek olduğunun son iki haftalık süreçte bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Suriye’nin bölgeyle ilgili hesabı olan güçlerin mücadele alanı ve pazarlık malzemesi hâline dönüştüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye'ye baktığında petrol veya güç temerküzü fırsatı değil de sadece insan gören, sadece can gören, sadece kardeş gören tek ülke Türkiye'dir. Biz insan olmanın, Müslüman olmanın, Türk olmanın gereği olarak bu onurlu duruşumuzu sürdüreceğiz. Gerekirse bedel ödeyeceğiz, ama asla çocuklarımızı mahcup edecek, onların yüzlerini kızartacak, ecdatlarından utanmalarına yol açacak bir yanlışa düşmeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

“BU MİLLET GÜVENLİ VE MÜREFFEH BİR ÜLKEDE YAŞAMAYA LAYIKTIR”

Türkiye’nin gücünün, bekası söz konusu olduğunda diğer tüm farklılıklarını aşarak birlik, beraberlik, kardeşlik içinde hareket edebilme kabiliyetinden geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Barış Pınarı Harekâtı bir kez daha göstermiştir ki milletimizin içine fitne sokarak ülkemizi zafiyete uğratma çabaları beyhudedir. Milletimiz o engin irfanıyla bağımsızlığına ve geleceğine yönelik her türlü tehdit karşısında tek yürek, tek yumruk olmayı sürdürmektedir. Malazgirt’ten İstiklal Harbi’ne uzanan ve günümüze kadar gelen kadim tarihî yürüyüşümüzde bu gerçek hiçbir zaman değişmemiştir” diye konuştu.

Cumhuriyetin 100. Yıl dönümü olan 2023 için belirlenen hedeflerin her birine ulaşmakta kararlı olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ülke dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmayı hak ediyor. Bu millet güvenli ve müreffeh bir ülkede yaşamaya layıktır. Bu kadim devlet maziden atiye uzanan köprüyü güçlü bir şekilde muhafaza etmekte kararlıdır. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmakla, aynı zamanda yeni nesillere 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirebilme imkânı da sağlamış olacağız. İnşallah Cumhuriyetimizi daha nice yıllara, çok daha güçlü, çok daha müreffeh bir şekilde taşıyacağız” dedi.

“BİZ GÜVENLİĞİMİZİ, REFAHIMIZI DOSTLARIMIZLA PAYLAŞMAKTAN MEMNUNİYET DUYARIZ”

Bölgedeki ve dünyadaki tüm devletlere, tüm toplumlara çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelin Türkiye’nin bu kutlu yürüyüşünde yanında yer alın. Tarih boyunca bu milletle birlikte hareket edip de pişman olan, zarar gören kimse yoktur. Buna karşılık yine tarih boyunca bu ülkeye ve bu millete düşmanlık edip de iflah eden de yoktur. Biz güvenliğimizi de refahımızı da sevgimizi de dostlarımızla paylaşmaktan memnuniyet duyarız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetin 10’uncu, 50’nci ve 75’inci yıl dönümlerinin coşkuyla kutlandığını, 100. Yıl dönümün ise bambaşka bir öneme sahip olduğunu dile getirerek, “Esasen bu yıl 19 Mayıs’la birlikte İstiklal Harbi’mizin başlangıcının 100. sene-i devriyesinin kutlamalarına başladık. Önümüzdeki yıl 23 Nisan’da Büyük Millet Meclisimizin açılışının 100. Yıl dönümüne ulaşacağız. Bu silsilenin zirvesini ise 29 Ekim 2023 tarihi oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Son yıllarda açılışı yapılan Marmaray, İstanbul Havalimanı gibi eserlerin açılışlarını 29 Ekim’e denk getirerek, kutlamalara farkı bir boyut kattıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışı için Cumhuriyetimize armağan olmak üzere bir Mimar Sinan Operası şu anda hazırlattırıyoruz. Bu beste çalışmasını Mimar Sinan Üniversitesi hocalarından kıymetli besteci Hasan Uçarsu gerçekleştirecek” bilgisini paylaştı.

“BİZİM HAKKIMIZ OLMAYAN YERDE İŞİMİZ YOK”

Konuşması sırasında Türkiye’nin güvenliği, milletin huzuru için görev yapan güvenlik güçlerinin bulunduğu bazı yerlere canlı bağlantıyla ulaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Doğu Akdeniz’de görev yapan Gökçeada Gemisi’nin Komutanı Deniz Yarbay Engin Ağmış ile görüştü.

Batılı ülkelerin denizlerde dolaşan Türk gemilerinden rahatsız olduğunu ve “buralardan çekilin” dediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Var mı böyle bir şey ya? Bu topraklarda, bu denizlerde bizim haklarımız var, bizim hakkımız olmayan yerde işimiz yok. Ve oralarda bu bayraklar uluslararası deniz hukuku neyi gerektiriyorsa bunun gereği olarak var. Bu bakımdan ben teşekkür ediyorum, pruvanız neta rüzgârınız kolayına olsun diyoruz” dedi.

Daha sonra Diyarbakır 8. Ana Jet Üssüne bağlanarak Pilot Binbaşı Mehmet Onur Dikmen’in Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ortak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “F-16 pilotumuzu Diyarbakır’dan dinledik, her şeye hazır konumdalar. Özellikle de bütün bu teröristlerin inlerine sürekli olarak giriyorlar ve girmeye de devam edecekler. Allah yar yardımcıları olsun.  Ankara’dan teşekkür ediyor, size ve tüm Hava Kuvvetleri Komutanlığı personelimize vazifelerinde başarılar diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı bölgesindeki Rasulayn’da görev yapan Komando Binbaşı İlkay Dirim ile yaptığı görüşmeyle de bölgede görev yapan tüm Türk askerlerine selam ve sevgilerini iletti.

Son olarak Tel Abyad’da görevli 7. Komando Tugayı 1. Komando Taburu 2. Komando Bölük Komutanı Yüzbaşı Celil Özekim ile canlı bağlantıda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabul töreninde Barış Pınarı Harekâtı’nda görev alan güvenlik görevlisi, sağlık görevlisi ve korucuların da bulunduğuna dikkati çekerek, “Buradaki kardeşlerimizin şahsında harekâtta görev alan tüm güvenlik güçlerimizi ve kamu görevlilerimizi tekrar tekrar tebrik ediyorum. Ve yine Rabbim tüm askerlerimizi, polislerimizi, jandarmalarımızı, istihbaratçılarımızı, korucularımızı ve diğer arkadaşlarımızı esirgesin, ayaklarına taş değdirmesin diye dua ediyoruz” dedi.

RUSYA İLE YAPILAN MUTABAKAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile yapılan mutabakatı ve terör örgütlerinin belirlenen bölgeden çekilmeleri için verilen sürenin bugün saat 18.00’de dolduğunu hatırlatarak, “Şu anda Rusya, terör örgütlerinin buradan tamamıyla çıkarıldığı bilgisini yetkili mercilerimize vermiş bulunuyor. Tabii görüşmelerimiz yarın yine aynı şekilde devam edecek” açıklamasında bulundu.

Barış Pınarı Harekâtı’nda Türkiye’nin asker ve sivil 30’a yakın şehit verdiğini, Suriye Millî Ordusundan da 130’a yakın kişinin şehit düştüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onlar, evet bizim şehitlerimizle beraber koyun koyuna bir mücadele verdiler ve bu mücadeleyi hâlâ vermeye devam ediyorlar, asla geri durmuyorlar. Ve bu mücadeleyi birlik, beraberlik, kardeşlik içinde sürdürdüler, sürdürüyorlar” diye konuştu.

“EN KISA ZAMANDA NETİCEYE VARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Rusya ile yapılan mutabakatlar neticesinde verilen sürelerin dolduğunu ve yarın yapılacak görüşmeleri olduğunu belirterek, şahsının, Dışişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, istihbarat teşkilatının ve Genelkurmay Başkanlığının ayrı ayrı yaptığı görüşmelerle süreci devam ettirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu görüşmelerle birlikte inşallah en kısa zamanda da neticeye varmayı hedefliyoruz. Biz kalmaya değil, tek hedefimiz var; terör örgütlerinden buraları temizlemek için oradayız. Çünkü bu terör örgütleri ne yapıyor? Bizi taciz ediyor, bizi rahatsız ediyor. Ve onlar bizi rahatsız ettiği için biz oradayız ve sadece bu terör örgütlerinden oradaki insanları, evet kurtarmak için oradayız” dedi.