Van Başkale'de yeni bir deprem bekleniyor mu?

Dün Van'ın Başkale ilçesinde sabah saatlerinde yaşanan 5.8'lik depremin ardından akşam saatlerinde yaşanan 5.9'luk deprem sonrası Vanlılar evlerinden sokağa çıkarak tedirginlik yaşadı. Daha önce 7.2'lik depremi yaşayan ve deprem konusunda belli bir bilince ulaşan Van Halkı 5.8'lik bir depremin artçısının 5.9 olamayacağını bildiği için bunun başka bir deprem olduğunu düşünerek sokaklara çıktı. Peki Van Başkale'de başka bir deprem bekleniyor mu?

Van Başkale'de yeni bir deprem bekleniyor mu?

Van Başkale dün yaşanan iki depremle sarsıldı. Depremin Merkez üssü sınırın diğer tarafındaki İran gibi gözükse de deprem en çok Başkale'yi etkiledi. İran tarafından herhangi bir can kaybı haberi gelmezken Başkale'de 9 ölü ve 50 yaralı var ki, yaralılardan 10 tanesinin durumu kritik. 

 

Dün akşam yaşanan 5.9'luk depremden sonra Van Halkı tedirgin bir şekilde apartmanlarda kalmaktan kaçındı ve imkanı olanlar tek katlı müstakil evlerde akrabalarının yanında kaldı ve hepsinin aklında aynı soru hakim: "Van Başkale'de yeni bir deprem bekleniyor mu?"

 

Haber Gazete olarak deprem yorumcularının görüşlerini dinledik ve Van'daki depremlerle ilgili deprem uzmanlarının 2'ye bölündüğünü gördük. Van'da yeni bir deprem bekleniyor mu sorusuna cevap olarak 2 farklı görüş var. 

 

1. GÖRÜŞ  Van'da dün akşam yaşanan 2. deprem farklı bir depremdi ve İran'da bulunan bir fay üzerinde gerçekleşti. Bu yüzden bu 2. depremi ayrı değerlendirmek gerekiyor. Dün Başkale'de yaşanan depremin ardından artçı depremler yaşanıyor ve normal bir seyrin dışında extrem bir durum yok.

 

2. GÖRÜŞ Van'da yaşanan 2. deprem beklenmedik bir depremdi ve bütün deprem bilimcilerin beklemediği bir şeydi. Bu nedenle Vanlıların dikkatli olması gerekiyor. Başkale fayı 50 kilometre uzunluğunda bir fay. Bu fayın sadece 10 kilometrelik kısmı kırıldı ve kırılmayan kısım Yüksekova'ya doğru uzanarak gidiyor. Eğer bu fay kırılırsa 7'nin üzerinde bir deprem olabilir. 


Yaşanan 2. depremin Başkale fayı üzerinde bir enerji birikmesi yapmış olabileceğini söyleyen 2. görüşteki uzmanlar Yüksekova Fayı'na da dikkat çekerek bu fayın 100 yıldan fazladır sessiz olduğu ve bu fayın hareketlenmesi durumunda 7'nin üstünde bir deprem üretebileceğini ifade ediyorlar.