Anayasa Mahkemesi'nden Çalışanları İlgilendiren İzin Parasına İlişkin Tarihi Karar

AYM’den çalışanlarla ilgili önemli karar geldi. Özellikle denizcilik sektöründe çalışanları yakından ilgilendiriyor.

Anayasa Mahkemesi'nden Çalışanları İlgilendiren İzin Parasına İlişkin Tarihi Karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren ve izin parasını anayasal bir güvence altına alan bir karara imza attı. Deniz İş Kanunu'nun işverene, haklı sebeplerle iş akdini feshetmesi durumunda kullanılmayan izin ücretlerinin ödenmemesine dair hükmü iptal edildi. Bu karar, özellikle denizcilik sektöründeki çalışanlar için önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

DENİZ İŞ KANUNU'NDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Kapsam: Deniz İş Kanunu'nun 40'ıncı maddesinin yedinci fıkrası, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Karar Tarihi: AYM'nin kararı, 14 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek.

İPTAL KARARININ GEREKÇESİ

Yargıtay'ın başvurusu üzerine, AYM tarafından yapılan değerlendirmede, Türk Borçlar Kanunu, İş Kanunu ve Basın İş Kanunu'nda kullanılmayan izin ücretlerinin ödenmesi konusunda herhangi bir şartın bulunmamasına karşın, Deniz İş Kanunu'nda böyle bir şartın yer almasının Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmedildi.

ÇALIŞANLARIN DİNLENME HAKKI GÜVENCE ALTINA ALINDI

AYM'nin kararında vurgulanan önemli bir nokta, çalışanların dinlenme haklarının Anayasa tarafından güvence altına alınmış olması. Kararda, Deniz İş Kanunu'nda yer alan düzenlemenin, işçilerin bu haklarından mahrum kalmasına yol açabileceği belirtildi.

YENİ YASA DÜZENLEMESİ İÇİN GEÇİŞ SÜRESİ

Anayasa Mahkemesi, yasal bir boşluk oluşmaması adına kararın yürürlüğe gireceği tarihe kadar 6 aylık bir geçiş süresi tanıdı. Bu süre içinde, ilgili kanunda gerekli düzenlemelerin yapılması bekleniyor.