Tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan liderlerin başına gelenler şaşırtıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasında ölmesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile yakın ilişkiler kuran liderlerin başına gelen trajik olayların son halkası oldu. Suikastler, kazalar ve tehditler akıllarda soru işaretleri yaratıyor.

Tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan liderlerin başına gelenler şaşırtıyor

Dünya, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümünü konuşuyor. Reisi'nin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baraj açılışı yaptıktan sonra yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybetmesi, dikkatleri Azerbaycan ile ilişkilerini geliştiren diğer liderlerin başına gelenlere çevirdi. Suikaste uğrayan, kazalarda ölen ve tehdit edilen liderler "Bütün bunlar tesadüf mü?" sorusunu akıllara getiriyor.

SUİKAST VE KAZALAR ZİNCİRİ

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Avrupa Birliği dışında ilk ziyaretini 8 Mayıs'ta Azerbaycan'a gerçekleştirdi. Ziyarette savunma sanayii ve enerji alanında işbirliği ele alındı. Fico, Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında bir köprü olmayı hedeflediğini vurguladı. Ancak, bu ziyaretin ardından yaklaşık bir hafta sonra suikaste uğradı ve hala hayati tehlikeyi atlatabilmiş değil.

BARAJ AÇILIŞI VE TRAJİK SON

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Aras Nehri üzerinde iki ülke tarafından ortak inşa edilen Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yaptı. Reisi, bu projelerin iki ülkenin birlikte büyük projelere imza atabileceğini gösterdiğini belirtti. Ancak, açılışın ardından Reisi'nin helikopteri düştü ve Cumhurbaşkanı hayatını kaybetti.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI'NA TEHDİTLER

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, geçtiğimiz aylarda Bakü'yü ziyaret etti. Vucic, Azerbaycan ile doğal gaz anlaşması yaparken savunma sanayiinde de işbirliği yapacaklarını açıkladı. Ancak, Slovak Başbakan Fico'ya yapılan suikastin ardından Vucic de "Sıra sende" şeklinde ölüm tehditleri almaya başladı.

REİSİ'NİN AÇIKLAMALARI

Baraj açılışı sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Reisi, İran ve Azerbaycan'ın birlikte büyük projelere imza atabileceğini belirtti. "Bazıları bizim bir araya gelmemizi hoş karşılamıyor fakat bu bizim için önemli değil. Önemli olan, halklarımız için iyi olanı hayata geçirmemiz" ifadelerini kullandı. Aliyev de benzer ifadelerle, iki ülkenin güçlü bir siyasi irade ortaya koyduğunu vurguladı.