Çocuklarınızla iletişiminizi güçlendirmek için mutlaka bunları yapın

Ebeveynler çocukları için her şeyin en iyisini ve en doğrusunu araştırıp bulmak ister. Ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişim çok önemlidir. Her anne baba çocuklarıyla güçlü bir iletişim halinde olmak ve onlara her durumda yetebilmek ister.

Çocuklarınızla iletişiminizi güçlendirmek için mutlaka bunları yapın

Gelişen teknoloji ile telefon, bilgisayar, televizyon artık küçük yaşlardan itibaren çocukların hayatının bir parçası. Büyük küçük herkesin ayak uydurduğu teknoloji çağında ebeveynler çocukları için zaman zaman endişeye kapılabiliyor. Anne ve babalar çocuklarıyla daha güçlü ve daha sağlıklı bir iletişim kurmanın yollarını araştırıyor. Bir çocuğun değerli olduğunu hissetmesi özsaygı geliştirmesi için büyük önem taşıyor. Anne, baba ve çocuklar arasındaki ‘Saygı’ kavramı da iletişimin en önemli unsurlarından biri. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Psikolog Simge Gündoğan’dan anne ve babalara çocuklarıyla iletişimlerini güçlendirmek için çok önemli tavsiyeler geldi.

cocuklarinizla-iletisiminizi-guclendirmek-icin-mutlaka-bunlari-yapin.jpg

ÇOCUĞUNUZLA İLETİŞİMİNİZİ GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI

Anne ve babaların çocuklarına karşı davranışları aralarındaki iletişimde önemli bir rol oynuyor. Çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirmek için Psikolog Simge Gündoğan’dan sizlere altın değerinde tavsiyeler var.

- Çocuğunuz size önemli bir şey anlatmaya çalışıyorsa telefon konuşması yapmaktan kaçınabilir ve o anda dikkatinizi tamamen çocuğunuza verebilirsiniz.

- Çocuğunuzun sizlerle iletişim kurma çabasını desteklemeli ve açık iletişimin sürdürülmesine yardımcı olmalısınız.

- Eğer çocuğunuza kızgınsanız onunla iletişime geçmek için sakinleşmeyi bekleyebilirsiniz.

- Başkalarının yanında çocuğunuzu eleştirmekten ve onu uyarmaktan kaçınmalısınız. Bu durum çocuğunuzun size gücenmesine ve kızgınlık durumlarına neden olabilir ve size olan güven duygusunu zedeleyebilir.

- Eğer çocuğunuzla iletişim kurarken ‘Senin için en iyisinin ne olduğunu biliyorum, ‘Ben sözümü bitirdikten sonra konuşacaksın’, ‘Sadece söylediğimi yap’ gibi cümleler kullanıyorsanız bunu azaltmalısınız. Bu tür konuşmalar açık iletişimi engeller ve ileride çocuğunuzun sizinle açık iletişim kurma olasılığını da en aza indirir.

- Çocukların zihni bir anlamda kayıt cihazı gibidir. Bu sebeple sadece çocuğunuzla olan konuşmalar da değil çevrenizdeki insanlarla olan iletişimlerinizde de dikkatli olmalı ve çevredeki insanlarla iletişiminizde çocuğunuza model olduğunuzu unutmamalısınız.

- Çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarlı olmanız çok önemlidir. Çelişkili davranışlarda bulunmanız çocuğunuzu ‘doğruyu bulma’ konusunda zorlar.

- Her çocuk değerli olduğunu hissetmek ister. Bu sebeple çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamaktan kaçınmalısınız. Çocuğunuz böyle bir durum yaşarsa kendisini değersiz ve önemsiz hissedebilir.

- Anne ve baba olarak çocuğunuzun erine karar vermektense onunla konuşarak düşüncelerini dinleyebilirsiniz. Anne ve babası tarafından dinlenildiğini gören çocuk duygularını rahat ifade etme olanağı bulur ve anlaşıldığını hisseder.