Hacamat orucu bozar mı? Oruçluyken hacamat yaptırılır mı?

Ramazan ayında oruç ibadeti yerine getirilirken bilmeden orucu bozan durumların yaşanmaması için araştırmalar devam ediyor. Orucu bozan durumlar neler, hacamat yaptırmak orucu bozar mı gibi sorular da sıkça sorulanlar arasında.

Hacamat orucu bozar mı? Oruçluyken hacamat yaptırılır mı?

Hacamat yaptırmanın orucu bozup bozmadığı konusu araştırılmaya devam ediliyor. Ramazan ayında hacamat yaptırmak isteyenler bu durumun oruca zarar verip vermediğini merak ediyor. Bilmeden orucuna zarar vermek istemeyenler Ramazan ayında hacamat yaptırmadan önce bu konuyla ilgili araştırmalarını sıklaştırdı. Peki, hacamat orucu bozar mı? Hacamat yaptırmak orucu bozuyor mu? Hacamat yaptırınca oruç bozulur mu? Oruçluyken hacamat yaptırılır mı? İşte tüm merak edilenler…

HACAMAT ORUCU BOZAR MI?

On bir ayın sultanı Ramazan ayında oruç ibadeti yerine getirilirken orucu bozan ve bozmayan durumlar da en çok araştırılanların başında geliyor. Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirenler oruçlarını sıkıntıya düşürecek durumlara dikkat ederken bilmedikleri konuları da tüm detaylarıyla araştırıyor. Mübarek Ramazan ayında oruçla ilgili en çok araştırılanların başında ise ‘hacamat’ geliyor. Ramazan ayında hacamat yaptırılıp yaptırılmayacağı, hacamatın orucu bozup bozmadığı merak ediliyor. Hacamat yaptırmanın oruç üzerindeki etkisi merak ediliyor.

Bu konuyla ilgili Diyanet’ten yapılan açıklama şöyle;

‘’Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudame, el-Muğni, 3/15). Vücuda kan almak ise beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmamasıyla ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre, Hz. Peygamber (s.a.s), ‘Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur’ (Ebu Davud, Savm, 28) buyurmuştur.’ Öte yandan Resulullah’ın (s.a.s) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir. (Buhari, savm, 32). Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi o dönemde hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.’’