3600, 4500 ve 5400 primle erken emeklilik! Tek şart var

Daha düşük prim ödeyerek erken emeklilik bekleyenlere müjdeli haber. Tek şartla düşük primle erken emeklilik mümkün.

3600, 4500 ve 5400 primle erken emeklilik! Tek şart var

Türkiye'de emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aranan Şartları yerine getirmek gerekiyor. Emeklilik şartları SGK mevzuatı ile düzenlendi. Ancak emeklilik yaşı son derece yüksek o sebeple de vatandaşlar hükümetten yeni bir emeklilik reformu beklentisi içine girdi. Konuyla ilgili zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da geçtiğimiz aylarda önemli bir açıklama gelmiş emeklilik reformu yapılacağı bildirilmişti. Emeklilik sistemi Sil Baştan değişecek. Fakat emeklilik sisteminde yapılacak reform için henüz kesin bir tarih verilmedi.

SSK ve BAĞ-KUR'LU çalışanlar ise emeklilik reformu yapılana kadar erken emeklilik için son formülleri merak ediyor ve araştırıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre tek bir şartı yerine getirenler 3600-4.500 ve 5400 prim gün sayısı ile daha erken emekli olabilir. Peki Kimler erken emeklilik hakkına sahip olacak? Hangi işlerde çalışanlar daha erken emekli oluyor?

erken-emeklilik-1.jpg

ERKEN EMEKLİLİK HAKKI OLAN MESLEKLER

SGK mevzuatına göre bazı işlerde çalışanlar için daha yüksek yıpranma payı oluyor. Ağır işlerde çalışanlar daha az prim ödeyip daha erken yaşta emekli olma fırsatına sahip oluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada yıpratıcı ve ağır işlerde çalışanlara 3.600, 5400, 4500 prim gün sayısı ile emeklilik hakkı verileceği bildirildi. Erken emeklilik hakkı olan meslek grupları ise şu şekilde:

Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar

Cıva üretimi işleri

Madencilik ve yeraltı işleri

Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler

Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli

Radyoaktif işler

Emniyet çalışanları

Askerler

Basın ve gazetecilik işleri

Ebe

İtfaiye ve yangın söndürme işleri

Ceza infaz kurumlarında çalışanlar

TBMM yasama organı üyeleri

Kurşun ve arsenik işleri

Su altında çalışmayı gerektiren işler

Hastabakıcı hemşireler

Diş doktoru

Eczacı

Cam fabrika ve atölyeleri çalışanları

Alüminyüm fabrikaları işçileri

Hemşire

Döküm fabrikaları çalışanları

Çimento fabrikaları personeli

İhtiyat pilotları

Kok fabrikaları çalışanları

Doktorlar

Toplum sağlığı teknisyeni

Termik santral işçileri

erken-emeklilik-2.jpg

YIPRANMA HAKKI OLAN MESLEKLERE ERKEN EMEKLİLİK

Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına göre yıpranma hakkı olan mesleklere erken emeklilik imkanı veriliyor. Yukarıda listesi bulunan meslek gruplarında çalışanlar daha yüksek prim ödemiş olarak kabul ediliyor ve daha erken yaşta emekli olma fırsatına sahip oluyor. Bu gruplarda çalışanlar ne kadar prim ödeyerek emekli olabileceklerini sosyal güvenlik kurumunun resmi internet sitesinden öğrenebiliyor. SGK tarafından açıklanan prim gün sayısını taşıyan kişiler ise hemen ardından SGK'ya bir dilekçe ile başvuru yaparak erken emeklilik hakkını elde edebiliyor.