Yüzbinlere müjde! Evde bakım maaşı 2024 zammı belli oldu

Evde bakım maaşı 2024 zammı sosyal yardım alan vatandaşlar için belli oldu. Ocak 2024’te evde bakım maaşına yapılacak artış haberimizde…

Yüzbinlere müjde! Evde bakım maaşı 2024 zammı belli oldu

2024 evde bakım maaşı zamlı sosyal yardım alan vatandaşlar tarafından heyecanla takip ediliyor. Devletin tamamen karşılıksız ve geri ödemesiz olarak sağladığı evde bakım yardımı, belirli kriterleri taşıyan kişilere veriliyor. Evde bakım maaşı ödemesi için aile ve Sosyal hizmetler bakanlığı her ay evde bakım maaşı yatan iller listesi yayınlıyor. 2023 yılının son ödemesi de artık aralık ayında yapıldı ve gözler Ocak 2024 evde bakım maaşına çevrildi. Peki Ocak’ta evde bakım maaşına ne kadar zam gelecek? 2024 evde bakım maaşı ne kadar olacak?

YENİ YILDA EVDE BAKIM MAAŞINA ZAM BELLİ OLDU

Yeni yıla doğru geri sayım devam ederken evde bakım maaşı zammı açıklaması da geldi. Evde bakım yardımı, her altı ayda bir memur maaş katsayısı oranında artıyor. En son temmuz ayında yapılan artış %17,55 olmuştu. Zamlı evde bakım maaşı ise 5097 TL olarak ödeniyordu. Şimdi gözler Ocak 2024 evde bakım maaşı zammına çevrildi. Ocak ayında yapılacak olan zam Henüz kesinleşmedi ancak toplu sözleşme zammının belli olmasıyla birlikte oranlardan biri ortaya çıktı.

evde-bakim-maasi-1.jpg

EVDE BAKIM MAAŞINA EN AZ %15 ZAM

Memur ve memur emeklisi için yapılan toplu sözleşme görüşmeleri eylül ayında bitmiş ve zam oranları belli olmuştu. Ocak 2024’te memur maaşlarına en az yüzde 15 toplu sözleşme zammı gelecek. Yani Ocak ayı itibarıyla memur maaşlarında %15 artış kesinleşmiş durumda. Fakat bu rakama enflasyon farkı da eklenecek. Evde bakım maaşı zammı da yine toplu sözleşmeye ek verilecek enflasyon farkı ile kesinlik kazanacak. Fakat her ihtimalde yeni yılda evde bakım maaşının 7000 TL’nin üstüne çıkacağı tahmin ediliyor.

evde-bakim-maasi-2.jpg

EVDE BAKIM YARDIMI KİMLERE VERİLİYOR?

Evde bakım maaşı ödemeleri için aile ve Sosyal hizmetler bakanlığı tarafından aranan bazı kriterler bulunuyor. Bu kriterlerden biri bakıma muhtaç kişinin tam teşekküllü hastaneden alınmış sağlık raporu. Sağlık raporu olan kişiler aynı zamanda hane içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması halinde evde bakım yardımı alabiliyor. Bu şartları taşıyanlar başvuru işlemlerini e-Devletten ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından yapabiliyor.