8 Nisan Güneş Tutulması için geri sayım

8 Nisan’da gerçekleşecek olan Güneş Tutulması ile ilgili tüm haberler yakından takip ediliyor. Yılın ilk Güneş Tutulması, 8 Nisan 2024 Pazartesi günü ABD’de gözlemlenebilecek. Güneş Tutulması öncesi heyecanlı bekleyiş devam ediyor.

8 Nisan Güneş Tutulması için geri sayım

Yılın ilk Tam Güneş Tutulması için geri sayım devam ediyor. 8 Nisan’da ABD’de 13 eyalette yüzlerce şehir ve küçük kasabadan gözlemlenebilecek olan Güneş Tutulması heyecanla bekleniyor. Yılın ilk Tam Güneş Tutulması, ABD’nin yanı sıra Meksika ve güneydoğu Kanada’nın bazı bölgelerinden de izlenebilecek. Ay’ın dünya ile güneş arasından geçmesiyle oluşan Güneş Tutulması Türkiye’den gözlemlenemeyecek.

GÜNEŞ TUTULMASI İÇİN GERİ SAYIM DEVAM EDİYOR

Tam Güneş Tutulması için geri sayım heyecanla devam ediyor. 2024 yılının ilk Güneş Tutulması, 8 Nisan Pazartesi günü izlenebilecek. Türkiye’den görülemeyecek olan Güneş Tutulması, Meksika, ABD ve güneydoğu Kanada’dan görülebilecek. Güneş Tutulmasının 8 Nisan Pazartesi günü Türkiye saati ile 18.42’de başlaması ve tam tutulmanın 21.17’de meydana gelmesi, 23.52’de ise sona ermesi bekleniyor.

8-nisan-gunes-tutulmasi-icin-geri-sayim.jpg

UZMANLARDAN GÜNEŞ TUTULMASI İÇİN KRİTİK UYARI

Güneş Tutulmasının gerçekleşeceği tarih ve saat merakla beklenirken uzmanlardan ise önemli uyarılar geliyor. Tutulma öncesinde uyarılarda bulunan Kanada Uzay Ajansı, uygun bir koruma olmadan doğrudan güneşe bakmanın kısmi veya tamamen görme kaybına ulaşabilecek ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Sadece birkaç saniye bile güneşe bakmanın hasar oluşturabileceğini belirten uzmanlar, hasarın meydana gelmesi durumunda birkaç hafta içinde semptomların ortaya çıkmaya başlayabileceğini de ekliyor. Bu konuda uzmanların tavsiyesi ise tutulmayı izleyen kişilerin ISO 12312-2 uluslararası standardının güvenlik gereksinimlerini karşılayan özel gözlükler takması yönünde. Ayrıca uzmanlar, tutulmaya bakarken normal güneş gözlüğü takılmaması gerektiği konusunda da önemli uyarılarda bulunuyor.