Kuzey Işıkları Türkiye’de de görüldü

Güneş’te yaşanan patlamanın ardından yaşanan jeomanyetik fırtına sonrasında dünyanın pek çok noktasında kutup ışıkları ortaya çıktı. Güneş’teki patlama sonrasında ABD’nin Charlotte kentinde son 20 yılın en güçlü manyetik fırtınası yaşandı.

Kuzey Işıkları Türkiye’de de görüldü

20 Mayıs 2024 tarihinde Güneş’te güçlü bir patlama meydana geldi. Bu patlamanın ardından NASA, Güneş’teki patlama anını yakaladığı fotoğrafı paylaştı. Güneş’te yaşanan bu patlama Charlotte kentinde son 20 yılın en güçlüsü olarak kaydedilen bir jeomanyetik fırtınaya sebep oldu. Ayrıca dünyanın pek çok farklı noktasında Kuzey Işıkları ortaya çıktı. Türkiye’de de Kuzey Işıkları görüldü.

ŞİDDETLİ JEOMANYETİK FIRTINA

10 mayıs Cuma günü Güneş’te meydana gelen güçlü patlamanın ardından manyetik fırtına yaşandı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş yüzeyinde yaşanan patlamalardan dolayı 2005 yılından bu yana ilk defa bu şiddette Jeomanyetik Fırtına görüldüğünü kaydetti. Uzmanlar ise bu tür şiddetli Güneş fırtınalarının nadir olarak görüldüğünü ve genellikle de Güneş aktivitesinin en yüksek olduğu dönemlerde gerçekleştiğini aktarıyor.

kuzey-isikleri-turkiye-de-de-goruldu.jpg

KUZEY IŞIKLARI TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLDÜ

Meydana gelen şiddetli fırtınanın 2 gün içinde dünyayı etkisi altına alması bekleniyor. Bu fırtınanın iletişimi olumsuz yönde etkileyebileceği ve elektrik şebekeleri ile navigasyon, radyo ve uydu operasyonlarını potansiyel olarak bozabileceği belirtiliyor. Ortaya çıkan Kuzey Işıklarının Türkiye’de de görüldüğü öğrenildi. Rusya, İrlanda, Slovakya ve İngiltere’de görülen Kuzey Işıkları, Türkiye’de Trabzon’un Ortahisar ilçesinde görüldü.