NASA Ay’da tren yolculuğu için çalışmalara başladı

NASA, şaşırtacak yeni bir projeyle gündemde. Duyanların inanamadığı bu yeni proje ilk duyumda bilim kurgu gibi gelse de tamamen gerçek. NASA’nın gelecekte Ay’da yaşamı mümkün kılacak bir tren projesi bulunuyor.

NASA Ay’da tren yolculuğu için çalışmalara başladı

NASA’nın yeni projesinin tüm detayları merak ediliyor. NASA’nın Yenilikçi Gelişmiş Konseptler Programı kapsamında yeni bir finansman alanı oluşturan bilim kurgu benzeri konsept arasında yer alan bu çalışması Flexible Levitation on a Track olarak isimlendiriliyor. Bu çalışmaya FLOAT ismi de veriliyor. Her gün Ay yüzeyinde 100 tona kadar malzeme taşımak için manyetik robotlar kullanılması planlanıyor.

2030’LAR İŞARET EDİLDİ

Proje duyulur duyulmaz dünya genelinde gündem olurken tüm detaylar da merak edilmeye başlandı. Proje’nin arkasındaki ekip ise söz konusu sitemin Ay’da çıkarılan kaynakların güvenilir ve otonom bir şekilde taşınmasını sağlayacağını aktarıyor. Projenin lideri Dr. Ethan Schaler ise yorumunda 2023’ları işaret etti ve ‘Dayanıklı, uzun ömürlü bir robotik taşıma sistemi, 2030’larda sürdürülebilir bir Ay üssünün günlük operasyonları için kritik öneme sahip olacak.’ dedi.

nasa-ay-da-tren-yolculugu-icin-calisamalara-basladi.jpg

AÇILABİLEN ESNEK YOLLAR ÖNERİSİ

Ekip, Ay üzerinde açılabilen esnek yollar oluşturmayı öneriyor. Söz konusu yolların Ay üssünün yerinin değişmesi durumunda kolayca toplanarak başka bir yere taşınabilmesi için tasarlandığı aktarılıyor. Trenin hareketi ise rayın yüzeyi üzerinde yükselen bir dizi güçsüz manyetik robot tarafından sağlanacağı belirtiliyor. Söz konusu robotlar, dünyadaki maglev trenlerinin prensibine benzer bir şekilde elektromanyetik itme kuvveti kullanarak hedeflerine ulaşacaklar.