Ortaokul öğrencisi Ayşe Eslem’den ekmeğin küflenmesini geciktiren buluş

Ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem, ekmeğin küflenmesini geciktiren bir buluşa imza attı. Ayşe Eslem’in bu buluşuyla ilgili detaylar merak ediliyor. Ayşe Eslem’in Kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir, araştırmanın detaylarını paylaştı.

Ortaokul öğrencisi Ayşe Eslem’den ekmeğin küflenmesini geciktiren buluş

Zonguldak’ta ortaokul öğrencisi Ayşe Eslem’in buluşu büyük ses getirdi. Ekmeklerin küflenmesini geciktiren doğal bir katkı maddesi geliştiren Ayşe Eslem Yangın, Kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında bitki özlerinin besinler üzerindeki etkisini araştırdı. Öğretmeniyle beraber çalışma yürütüen Ayşe Eslem Yangın, bazı bitki özlerinin ekmeklerin küflenmesini geciktirdiğini tespit etti. İşte detaylar…

ORTAOKUL ÖĞRENCİSİNDEN MUHTEŞEM BULUŞ

Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim görmekte olan 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin küflenmesini geciktirecek doğal bir katkı maddesi geliştirdi. Kimya öğretmeninin danışmanlığında araştırmalarını yapan Yangın, araştırmaları ve deneylerinin sonucunda bazı bitki özlerinin ekmeklerin küflenmesini geciktirdiğini tespit etti. Ortaokul öğrencisi Ayşe Eslem, öğretmenini ile beraber yürüttüğü çalışmalar sonucunda bitki özlerinden doğal bir katkı maddesi üretmeyi başardı.

ortaokul-ogrencisi-ayse-eslem-den-ekmegin-kuflenmesini-geciktiren-bulus.jpg

BİRİNCİ OLDU

Ayşe Eslem Yangın, aynı bitki özlerini kullanarak doğada çözülebilen ambalajlar da üretti ve ‘Doğal Gıda Katkı Maddeleri ile Küflenmeyi Önleyelim’ isimli projesiyle TÜBİTAK 2024-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde birinci oldu. Türkiye finaline katılmaya hak kazanan Ayşe Eslem, bu başarısıyla gurur duyduğunu söyledi.

ortaokul-ogrencisi-ayse-eslem-den-ekmegin-kuflenmesini-geciktiren-bulus-001.jpg

ARAŞTIRMADAN DETAYLAR PAYLAŞTI

Yaptığı araştırmanın detaylarından bahseden Ayşe Eslem, ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı ve çakal eriği özütlerinden hazırladığı ekmekleri streç filme sardı ve her hafta küflenip küflenmediklerini kontrol etti. En uzun süreli korumanın ot çayı özütü katkılı ekmekte sağlandığını aktaran Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için biyobozunur gıda gıda ambalajları da geliştirdi. Bu ambalajlara gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin katarak küflenmeyi önlemeyi başardı. Araştırma sonucunda katkılı ambalajlarla sarılan ekmek dilimlerinde küflenme yaşanmadığı görülürken, katkısız ambalajlarda ise küflenmenin en fazla olduğu görüldü.