H5N1 Kuş Gribi Alarmı: Sütlerde Tehlike Var

ABD'de H5N1 kuş gribi virüsünün yayılmasıyla ilgili ciddi endişeler artıyor. 25 Mart'ta ilk kez tespit edilen virüs, 8 eyalette 33 sürüye yayıldı. Enfekte sütlerin hayvanlar üzerindeki ölümcül etkisi, kamuoyunda büyük bir panik yarattı.

H5N1 Kuş Gribi Alarmı: Sütlerde Tehlike Var

Piyasada bulunan sütlerde H5N1 virüsünün genetik kalıntıları bulunmuş olması, enfekte sütleri içen kedilerin ölümüyle sonuçlanıyor. Uzmanlar, süt sağım makineleri ve ahırların temizliği sırasında virüsün bulaşmış olabileceğini, hayvanlar arasında ise yemler aracılığıyla yayıldığını belirtiyor.

UZMANLAR UYARIYOR: PASTEURİZE EDİLMEMİŞ SÜT RİSK TAŞIYOR

Yetkililer, piyasada satılan sütlerin güvenli olduğunu açıklamakla birlikte, uzmanlar pasteurize edilmemiş sütlerin risk taşıdığına dikkat çekiyor. Özellikle enfekte sütlerin tüketilmesinin, kedilerde ölümcül sonuçlara neden olduğu bilgisi, bu endişeleri daha da artırıyor.

ABD'DE DURUM NE KADAR CİDDİ?

ABD Başkanı Joe Biden'ın koronavirüs danışma kurulundan Rick Bright, durumun çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil ettiğini vurgulayarak, "Özellikle enfekte sütleri içen kedilerin öldüğü gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bu durum daha da ciddiyet kazanmaktadır" dedi. Bright, H5N1 virüsünün insanlara sıçrama riskine karşı uyarılarda bulunarak, bu tür bir durumun gerçekleşmesi halinde çok geç kalınmış olabileceğini belirtti.