217 kez Covid aşısı olan adam doktorları bile şaşırttı

Dünya genelinde etkili olan ve insan sağlığını doğrudan tehdit eden koronavirüs salgınına karşı en güçlü silah olan aşılar dünya genelinde uygulanırken 62 yaşındaki bir adamın doktorları dinlemeyerek tam 217 kez Covid aşısı olduğu ortaya çıktı.

217 kez Covid aşısı olan adam doktorları bile şaşırttı

Almanya’da 62 yaşındaki bir adam doktorlar tavsiye etmemesine rağmen yüzlerce kez Covid aşısı oldu. Doktorları dinlemeyen ve tam 217 kez Covid aşısı olan adamın aşıları özel kliniklerden satın aldığı belirlendi. Durum ortaya çıktıktan sonra hemen gözetim altına alınan ve teste sokulmak istenen yaşlı adamda şimdiye kadar herhangi bir yan etki görülmediği belirtildi.

217 KEZ COVID AŞISI OLDU

Almanya’da yaşandığı belirtilen olayda 62 yaşındaki bir adamın 29 aylık bir dönemde tam 217 kez Covid aşısı olduğu ortaya çıktı. Aşıları özel kliniklerden satın aldığı belirlenen adamın doktorlar tavsiye etmemesine rağmen yüzlerce kez Covid aşısı olduğu ve şimdiye kadar da herhangi bir yan etki yaşamadığı öğrenildi.

217-kez-covid-asisi-olan-adam-doktorlari-bile-sasirtti-001.jpg

AŞILARDAN SONRA BİR SORUN YAŞANMADI

Almanya’da gündem olan vakayla ilgili detaylı açıklamalar da geldi. Lancet Enfeksiyon Hastalıkları dergisinde yayımlanan bu vakaya göre, söz konusu aşılar 29 aylık bir dönemde özel kliniklerden satın alınarak yapıldı. Durumun ortaya çıkmasının ardından vakayla ilgili yakından araştırmalar başladı. Erlangen-Nurember Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bilgilendirmede 62 yaşındaki adamda aşılardan sonra herhangi bir sorun yaşanmadığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan üniversitenin Mikrobiyoloji Bölümü’nden Dr. Kilian Schober, vakayı gazete haberlerinden öğrendiklerini ve hemen kendisiyle temas kurduklarını anlattı. Vakayı bazı testlerden geçirmek istediklerini söyleyen Dr. Schober, ‘Vakadan kan ve tükürük örnekleri alındı. Ayrıca uzmanlar, son yıllarda depolanmış ve dondurulmuş kan örneklerini de inceledi. Çalışmayı yaptığımız esnada kendisinin ısrarı sonucu vakaya yine Covid aşıları yapıldı. Daha sonra numuneleri, bağışıklık sisteminin aşıya verdiği tepkiyi tam anlamıyla belirlemek için kullanma fırsatımız oldu.’ dedi.

217-kez-covid-asisi-olan-adam-doktorlari-bile-sasirtti.jpg

COVID GEÇİRDİĞİNE DAİR BİR BELİRTİ BULUNMADI

Vaka üzerinde bazı testler yapılırken Dr. Schober’in kaygısı ise bağışıklık sistemini bu kadar çok aşıyla harekete geçirmenin belli hücrelerde yorgunluğa sebep olabileceği yönündeydi. Fakat yapılan araştırmalarda 130’a yakın Covid aşısı olan 62 yaşındaki adamda böyle bir bulguya rastlanmadı. Ayrıca bu vakanın Covid geçirdiğine dair bir belirti de bulunmadı. Bu vakanın ardından uzmanlardan aşırı aşılanma konusunda uyarılar geldi. Uzmanlar, aşırı aşılanmayı teşvik etmiyor.