Emeklilik Yaşı Düşüyor! SGK’dan Erken Emeklilik İçin Yeni Formül

SGK'dan erken emeklilik için yeni formül açıklandı. Bu kişilerin emeklilik yaşı öne çekiliyor prim ödeme gün sayısı da düşüyor.

Emeklilik Yaşı Düşüyor! SGK’dan Erken Emeklilik İçin Yeni Formül

Türkiye'deki SSK ve bağ-kur'lu milyonlarca çalışan kısmi emeklilik düzenlemesi için geri sayıma devam ediyor. EYT'yi kaçıranlar yeniden erken emeklilik planı yapabilmek için TBMM’den geçecek yeni yasanın hayalini kuruyor. Son yapılan düzenlemelerle birlikte emeklilik koşulları artık çok ağır. Bu sebeple de vatandaşlar daha erken emekli olabilmek için SGK tarafından yapılan her açıklamayı yakından takip ediyor. Peki erken emeklilik hakkı kimlere veriliyor? Kısmi emeklilik ne zaman çıkacak?

KISMİ EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ İÇİN HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR

Milyonlarca kişi EYT sonrası yeni erken emeklilik yasası beklentisi içine girdi. SSK ve bağ-kurlu çalışanları için son dönemlerde kısmi emeklilik düzenlemesinin geleceği çok konuşuluyor. Kısmı emeklilik iki şekilde uygulanacak. 1999 öncesi ve sonrası sigorta girişi olanlar ve aynı zamanda SSK ve bağ-kurlular için şartlar farklı olacak. Kısmi yemeklik sisteminin en önemli detayı ise 10 yıl prim ya da 12,5 yıl prim ödeyerek erken emekli olma fırsatını elde etmek. Önümüzdeki günlerde TBMM’den geçmesi beklenen düzenlemenin detaylarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanacağı öğrenildi.

erken-emeklilik-1.jpg

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN DİĞER BİR YÖNTEM VAR

Yine en çok bilinen erken emeklilik yöntemlerinden biri de malulen emeklilik. Ancak malulen emekli olabilmek için en az 10 yıl sigortalılık süresi olması gerekiyor. Aynı zamanda malulen emeklilik için aranan diğer bir şart da Çalışma hayatı sırasında iş gücünü belli bir oranda kaybetmiş olmak. %60 oranında iş gücünü Kaybedenler 10 yıl sigortalı olanlar ve 1800 gün primi olanlar malulen emeklilik için başvuru yapabiliyor.

SGK ERKEN EMEKLİLİK DÜZENLEMELERİ

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan daha birçok erken emeklilik fırsatı bulunuyor. Örneğin ağır işlerde çalışan yaklaşık 44 meslek grubu içinde erken emeklilik imkanı bulunuyor. Engelli çocuğu olan annelere de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 15 yıl prim ödeyerek erken emekli olma hakkı veriliyor. Kısa süre içerisinde emeklilik sisteminde yapılacak büyük bir reform olduğu da son günlerde Konuşulanlar arasındaydı. Şubat ayı içinde erken emeklilik ile ilgili merak edilen tüm detayların belli olacağı tahmin ediliyor.