Kadir KORKMAZ

Kadir KORKMAZ

Referandum anketlerinde son durum

Referandum takvimi netleşti ve sayılı günler var sandığa gitmemize.. Partiler stratejilerini belirliyor ve özellikle CHP daha önce seçimlerdeki yanlışları yapmamak için çok farklı bir strateji yürütmeye hazırlanıyor. Erdoğan'a saldırmanın oyları arttırmadığı aksine azalttığını tespit eden CHP bu kez sistem değişikliğine saldıracak ve vatandaşlara bu değişikliğin olumsuz sonuçlarını anlatarak hayır vermeye ikna edecek.

 

AK Parti ise referandum anketleriyle kampanyaya başlamadan önce yüzde kaçlarda olunduğunun tespitini yapıyor. Bugün basında yer alan haberlere göre şuan EVET diyecek seçmen oranı yüzde 51-54 bandına sıkışmış durumda.. Bu şu anlama geliyor, eğer CHP'nin başını çektiği hayırcılar halka neden hayır dediklerini anlatır ve ikna ederse referandumda hayır çıkma ihtimali de azımsanmayacak kadar yüksek. 

 

Çevremden takip ettiğim kadarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahreyn ziyareti öncesi havalimanında yaptığı açıklamalarda dile getirdiği "Hayır diyenler 15 Temmuz'u yapanlarla aynı tarafta" açıklaması AK Partili olan kişileri bile rahatsız etmiş. Referandumda hür iradesiyle oy vermek isteyen vatandaş,böyle kutuplaşmaları duymak istemiyor. "Başkanlık sistemi olsaydı 15 Temmuz'dan önce darbe girişimi olmayacak mıydı?" diye soranlar ve olacaktı diye cevaplayan onlarca kişi var.


Aslında bu referandumda evet çıkacak gibi sanılsa da hiçte öyle değil gibi görünüyor. Bunu belirleyecek olan partilerin propaganda mitinglerinde öne çıkaracağı söylemler olacak. Eğer evet cephesi halkı rahatsız edecek söylemlerine devam ederse referandumda hayır çıkma olasılığı görünüyor. AK Partili olupta sandığa gitmeyi düşünmeyen hatırı sayılır bir seçmen sayısının olduğu da biliniyor. 


Yine dikkat çeken bir gelişme de Evet diyen MHP'nin 4 milletvekilini kesin ihraç istemiyle disipline sevketmesi. Bu da MHP'liler arasında rahatsızlık oluşturmuşa benziyor. Parti içinde herkesin özgürce düşüncesini söylemesi gerektiğini söyleyen MHP'ye gönül vermiş bir kısım seçmen,Yusuf Halaçoğlu gibi simgeleşmiş bir ismin ihraç edilmesini doğru bulmuyor ve buna tepki gösteriyorlar. Bu tepki sandığa hayır olarak yansır mı bunu ileride yapılan anketler gösterecek. 


CHP'nin izlediği stratejinin de daha doğru ve halkta dinleme ihtiyacı duyulacak bir strateji olduğunu düşünüyorum. Eğer mitinglerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a muhalefet edilen söylemler olsaydı bu kafası karışık olan seçmenin ilgisini hiç çekmeyecekti. CHP'nin sistem değişikliğinin getireceği tehlikeleri anlatması ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ndeki gördüğü yanlışları dile getirmesinin seçmen tarafından anlaşılmaya çalışılacağını düşünüyorum.