Bedelli askerlikte kışla şartı kalkacak mı? Bedellide temel eğitim kaldırılıyor mu? Bakan Güler’den açıklama var

Askerlik görevini yerine getirecek olan vatandaşların tercih edebildiği bedelli askerlik ile ilgili son günlerde gündemde olan ‘Kışlasız bedelli askerlik’ ile ilgili gözler yetkili isimlerden gelecek açıklamadaydı.

Bedelli askerlikte kışla şartı kalkacak mı? Bedellide temel eğitim kaldırılıyor mu? Bakan Güler’den açıklama var

Bedelli askerlikte kışla zorunluluğunun kalkması, 1 aylık temel eğitimin kaldırılması gibi başlıklar gündemde yer alıyor. Konuyla ilgili DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan yazılı soru önergesi geldi. Gergerlioğlu’nun yazılı soru önergesine yanıt veren Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, bedelli askerlikte temel eğitim kaldırılmasına yönelik bir çalışma bulunmadığını belirtti.

KIŞLA ŞARTI İLE İLGİLİ SORUYA BAKAN GÜLER’DEN YANIT GELDİ

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, son günlerde sık sık gündeme gelen bedelli askerlikte kışla zorunluluğunun kaldırılıp kaldırılmayacağı ile ilgili yazılı soru önergesi sundu. Gergerlioğlu’nun sunduğu yazılı soru önergesine yanıt veren Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Askeralma Kanunu’nun 9. Maddesini işaret etti ve bedelli askerliğe tabi olanların temel eğitim süresinin 1 ay olduğunu bir kez daha hatırlatarak, ‘Bakanlığımızın, temel askerlik eğitiminin kaldırılmasına yönelik çalışması bulunmamaktadır.’ sözleriyle bedelli askerlikte temel eğitimin kaldırılmasına yönelik bir çalışma bulunmadığını duyurdu.

bedelli-askerlikte-kisla-sarti-kalkacak-mi-bedellide-temel-egitim-kaldiriliyor-mu-bakan-guler-den-aciklama-var.jpg

GÜNCEL BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ 2024

Askerlik görevini yerine getirecek olan vatandaşlara bedelli askerlik tercihi sunuldu. Belirlenen ücreti ödeyen vatandaşlar 1 ay temel eğitim aldıktan sonra terhis olarak askerlik görevini tamamlayabiliyor. 2024 yılının bedelli askerlik ücreti de araştırılıyor. Her 6 ayda bir zamlanan bedelli askerlik ücretine son olarak yeni yılda zam geldi. Askeralma Kanunu’nda belirtildiği gibi bedelli askerlik ücreti, güncel memur katsayısının 240.000’e çarpımı ile belirlenmektedir. Söz konusu hesaplama Ocak ve Temmuz ayında olmak üzere yılda 2 kez tekrarlanır. Her 6 ayda bir güncellenen rakam Ocak ayında belirlendiğinde 30 Haziran’a kadar geçerli oluyor, Temmuz ayında belirlendiğinde de 31 Aralık’a kadar geçerliliğini koruyor. Bedelli askerlik için 1 Ocak-30 Haziran 2024 tarihleri arasında ödenecek olan güncel tutar 182.608,92 TL’dir. Bedelli askerlik müracaat tarihinden itibaren 2 ay içinde bedelli askerlik ücretinin ödemesi yapılmalıdır.