Emeklilik yaşı 8 yıl düşüyor! SGK'dan flaş erken emeklilik açıklaması

Emeklilik yaşı tamına 8 yıl düşüyor. SGK’dan erken emeklilik bekleyenlere flaş açıklama geldi.

Emeklilik yaşı 8 yıl düşüyor! SGK'dan flaş erken emeklilik açıklaması

Erken emeklilik hayali kuran milyonlarca çalışanı heyecanlandıran son dakika açıklaması Sosyal güvenlik kurumundan geldi. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesini sağlayan kaçıranlar bu düzenlemeyle birlikte erken emeklilik fırsatı elde edecek. Yeni düzenleme sayesinde emeklilik yaşı tam 8 yıl öne çekiliyor. Peki erken emeklilik kimleri kapsıyor? Bu düzenlemeyle kimler erken emekli olabilir?

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren EET düzenlemesiyle sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olan sigortalılar önemli bir avantaja sahip olmuştu. Ancak emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesini kaçıran vatandaşlar da hükumetten yeni erken emeklilik düzenlemeleri beklemeye başlamıştı. Beklenen güzel haber nihayet geldi. Yeni düzenleme sayesinde emeklilik yaşı tam sekiz yıl öne çekiliyor. Daha erken yaşta emekli olmak isteyenlerin yüzünü güldürecek son dakika kararı belli oldu. Peki kimler erken emekli olabilir? Yeni erken emeklilik düzenlemesi kimleri kapsıyor?

ÇOCUK SAHİBİ OLAN KADINLARA 6 YIL ERKEN EMEKLİLİK

Özellikle sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce çocuk sahibi olan kadınlar için büyük bir erken emeklilik fırsatı var. Prim günü yetersiz olan çocuk sahibi kadınlar sigorta başlangıç tarihinden önce dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabiliyor. Doğum borçlanması adı verilen bu yöntem sayesinde kadınlara altı yıl erken erken emeklilik fırsatı tanınıyor. Bu altı yıl emeklilik yaşından da düşülebiliyor. Çünkü sigorta başlangıç tarihini öne çekiyor ve kadınlara erken emeklilik fırsatı tanıyor.

emekllik-yasi-8-yil-dusuyor-1.jpg

ERKEKLERE DE İKİ YIL ASKERLİK BORÇLANMASI FIRSATI

Yine sigortalı olarak çalışan erkekler için de askerlik borçlanması imkanı var. Askerlik borçlanması ile birlikte erkek sigortalılar tam iki yıl prim avantajına sahip oluyor. Böylelikle erkek çalışanların emeklilik yaşı iki yıl öne çekilmiş oluyor.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Peki çalışanlar için askerlik ve doğum borçlanması nasıl yapılır şartlar neler? Askerlik ve doğum borçlanması için öncelikle askerliğin sigorta başlangıç tarihinden önce yapılmış olması gerekiyor. Aynı şekilde sigorta başlangıç tarihinden önce dünyaya gelen çocuklar için doğum borçlanması yapılabiliyor. Doğum borçlanması üç çocuğa kadar yapılabilirken askerlik borçlanması da iki yıla kadar yapılabiliyor. Erkeklerin askerlik süresi burada önemli bir nokta oluyor. Şartları taşıyanlar borçlanmayı sosyal güvenlik kurumu aracılığıyla yapıyor. Borçlanma miktarı ise o yılki brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Borçlanılan miktarın peşin olarak ödenmesi gerekiyor. Borçlanma yapmak için Sosyal güvenlik Kurumu’na bir dilekçeyle başvuru yapabilirsiniz. Borçlanma dilekçesi kabul edildikten sonra eksik prim gün sayılarını toplu olarak ödeyip erken emeklilik hakkına sahip olabilirsiniz.