3'lü Zam! En Düşük Emekli Maaşı Alanlara Müjdeler Geldi

Emekli maaşlarına temmuz zammında üç formül masada. Özellikle en düşük emekli maaşı alanlara müjdeler var.

3'lü Zam! En Düşük Emekli Maaşı Alanlara Müjdeler Geldi

3'lü Zam! En Düşük Emekli Maaşı Alanlara Müjdeler Geldi!

Emekli maaşı alan milyonlarca kişi nefesini tuttu Temmuz zammını bekliyor. 17 milyondan fazla vatandaşın maaşı, Temmuz ayında yapılacak enflasyon zammı ile güncellenecek. Emekliye refah payı zammı olup olmayacağı ise henüz açıklanmadı. Aynı zamanda Temmuz’da en düşük emekli maaşı da artacak. Ocak ayında 10.000 TL olarak belirlenen en düşük emekli maaşına yeni zam hesaplamaları belli oldu. Masada ise 3 formül var. Peki Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı zammı ne zaman belli olacak?

Temmuz ayında gerçekleşecek emekli maaşı zammı için üç farklı hesaplama yöntemi gündeme geldi. 16 milyon SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisinin geliri artacak. Son dönemlerde emekliye ilave zam konusu sık sık gündeme geliyordu. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan dün yaptığı açıklama ile birlikte Temmuz öncesi ilave zam iddialarına son noktayı koydu. Emekli maaşlarına zam temmuzda enflasyona göre yapılacak. Özellikle en düşük emekli maaşı zammı ile ilgili 3 farklı formülü masaya geldi. Peki Emekliye ne kadar zam yapılacak? Emekli kök maaş zammı var mı? En düşük emekli maaşı temmuzda kaç TL olacak? İşte son dakika emekli maaş zammı gelişmeleri…

3lu-zam-en-dusuk-emekli-maasi-alanlara-mujdeler-geldi-1.jpg

EMEKLİ MAAŞLARINA ÜÇLÜ ZAM FORMÜLÜ

Ocak ayında yapılan yüzde 49,25'lik zam sonrası, Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak yeni düzenleme için üç farklı formül üzerinde duruluyor. Bu formüller; 6 aylık enflasyon, yıllık enflasyon ve asgari ücret üzerinden hesaplanacak zam miktarlarını içeriyor.

3lu-zam-en-dusuk-emekli-maasi-alanlara-mujdeler-geldi-2.jpg

6 AYLIK ENFLASYONLA MAAŞ ARTIŞI

İlk formül, Ocak ayından Temmuz ayına kadar olan 6 aylık enflasyonun maaşlara yansıtılmasını öngörüyor. Merkez Bankası'nın tahminlerine göre bu oran yüzde 24 civarında olabilir, bu da taban maaşların 13-14 bin TL bandına yükselmesini sağlayabilir.

3lu-zam-en-dusuk-emekli-maasi-alanlara-mujdeler-geldi-3.jpg

YILLIK ENFLASYON TAHMİNİ İLE ZAM

İkinci formül, 2024 yılı sonu enflasyon tahminine göre bir artışı öneriyor. Orta Vadeli Programa göre yıl sonu enflasyonun yüzde 45 civarında olacağı hesaplanıyor, bu durumda taban maaşın 14-15 bin TL bandında olması bekleniyor.

3lu-zam-en-dusuk-emekli-maasi-alanlara-mujdeler-geldi-4.jpg

ASGARİ ÜCRETLE UYUMLU ZAM

Üçüncü ve en radikal formül, emekli maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını öngörüyor. Bu formül işletilirse, taban maaş 17 bin TL'ye yükselecek, bu da yaklaşık yüzde 70'lik bir artış anlamına geliyor. Ancak bu durum, diğer emekli maaşları ile arasında adaletsizlik yaratabilir.

3lu-zam-en-dusuk-emekli-maasi-alanlara-mujdeler-geldi-5.jpg

KÖK MAAŞLARDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Kök maaşı düşük olan emekliler, özellikle 3600 günle emekli olanlar veya malulen emekli olanlar için de iyileştirme yapılması gündemde. Bu düzenlemelerin, prim ödenme süresi ve miktarını dikkate alarak yapılması planlanıyor, böylece emekli maaşlarında adaletli bir yapı sağlanmaya çalışılıyor.

NOT: Emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı zammı hesaplamaları şu anda tahminler üzerinden yapılıyor. Temmuz ayında 6 aylık enflasyon rakamlarının belli olması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da refah payını açıklaması ile birlikte emekli maaşlarına yapılacak güncelleme kesinlikle kazanacak.